14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelLapsele oma kätega õmmeldud riided selga

Lapsele oma kätega õmmeldud riided selga

See on kõigile teada, et lasteriiete peale võib kuluda terve varandus. Ühelt poolt on pisikesed kleidid, pluusid ja joped nii armsad, et panevad lapsevanemaid emotsiooni ajel rahakotti avama. Teiselt poolt kasvavad väikesed põngerjad ju nii tohutult kiiresti, et riideid tuleb täiskasvanutega võrreldes kordades tihedamini soetada.
See kõik kokku tähendab, et väikeste inimeste rõivastusele võib kuluda suuri summasid. Hea lahendus kulusid kontrolli all hoida on vähemalt osa asju ise valmis õmmelda. Kõigele lisaks saab laps ainukordse riideeseme üle omajagu uhkust tunda.
Edy Priimägi meenutab nõukogude aega, kui tema lapsed veel väikesed olid. Oma lastele riiete õmblemine ei olnud midagi haruldast. Õmblusmasina taga tuli palju aega veeta peamiselt vajadusest. Kui poeriiulilt ei ole midagi võtta, tuleb kõik vajalik loomulikult ise valmis teha. Tarvis läks ka parajalt nutikust, kuidas näiteks oma jopest lapsele talveks midagi teha.
Kristi Laanemets on ehk tänapäeva mõistes veidike erandlik, sest õmbleb siiani oma kõige nooremale lapsele üleriideid. Ta räägib, et osalt mängib lastele riiete õmblemises rolli majanduslik mõistlikkus, teisalt on õmblemine üks tema lemmiktegevusi. Miks peakski lapsevanem poodi suunduma, kui endal on soov ja oskused olemas, et oma võsukesele ise talvekomplekt valmis õmmelda.
Käsitöölase viimasel küljel on seekord aga praktilised näpunäited, kuidas kasutuseta jäänud asjale uus hingamine sisse puhuda. Väikeseks jäänud või mõne püsiva plekiga riideese ei pea ilmtingimata prügikasti rändama. Natukese aja ja tahtmisega saab sellest hoopis midagi uut.
Loe pikemalt 28. oktoobri Raplamaaa Sõnumitest
Katri Reinsalu, Käsitöölase toimetaja