14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKülade liit tänas külaelu eestvedajaid

Külade liit tänas külaelu eestvedajaid

Maavanem Tõnis Blank ütles Märjamaa valla Sulu külamajas peetud Raplamaa külade liidu tänuõhtul, et õigupoolest elavad kõik eestlased külas, mõni küla on lihtsalt suurem.
Blank märkis, et külaelu on viimasel ajal muutunud: paljudest kohtadest on kadunud pood, postkontor, mitmed asutused, töökohad on kaugemal, kuid elu külas läheb edasi. Seda veavad sädeinimesed, teised tulevad nendega kaasa.
Maakonna külade liit tunnustab tegijaid juba kümnendat korda. Algul tõsteti esile aasta küla, siis lisandusid sädeinimene ja omavalitsus. Külade liidu juhatuse liige-koordinaator Anne Kalf oli kõigi nominentide kohta koostanud ülevaatliku esitluse.
Aasta küla nominendiks esitati kuus kandidaati: Pirgu (Juuru vald), Vahastu (Kaiu), Keava alevik (Kehtna), Kohila alevi Posti-Tööstuse tänava asum, Leevre (Märjamaa), Kuusiku (Rapla). Tiitli pälvis Pirgu küla. Kõige muu kõrval tõsteti esile sealset terviserada. Mitte igal pool ei korraldata oma küla poolmaratoni. Sportlikku külaelu veab spordimees Urmas Tammemäe koos abikaasaga.
Sädeinimesi esitati kaheksa. Juss Laansoo Kaiust on sealsete motokrosside eestvedaja. Rita Triinu Peussa on Keava aleviku tegutsemissädeme taaskäivitaja. Inna Laanmets on Kohila alevi Posti-Tööstuse tänava asumi eestkõneleja, kes suudab selle kandi minevikku mõtestada, näha tänast päeva ja tuleviku võimalusi. Eva Seera on mitmekülgne Käru valla kultuuri- ja spordielu vedaja.
Märjamaa vallast tõsteti esile Kätlin Kiis, kes on Suurküla, Kõrtsuotsa, Rassiotsa ja Paaduotsa külavanem ja algatanud seal naabrivalve sektori. Hele-Mai Truuts on Raikküla valla Tamme külas käsitööringi liige, valla käsitööpäevade korraldaja ja kohapeal hinnatud raamatukogutöötaja, kelle sarnaseks väikesed lapsed tahavad saada.
Harri Riim on MTÜ Valtu küla juhatuse liige, kes on aidanud puhastada paisjärve ja sepana on iga rauast asja puhul tema käsi mängus. Astra Põlma on Vana-Vigala näiteringi Topelt-Kiiks eestvedaja, entusiastlik keraamikaringi juhendaja ja hea käsitöömeister.
Sädeinimeseks kuulutati Eva Seera. Tunnustusega kaasneb Rapla maakonna hõbedane vapimärk.
Küla sõbraks esitati neli kandidaati. Rein ja Eerika Jõessar Kaiust, Viina talu Raikküla valla Jalase külast ja Žanna Randma, kes on Prillimäe aleviku hing. Küla sõbra nimetus omistati seekord Märjamaa vallale. Ettepaneku tegi valla külavanemate ühendus, kellele omavalitsus on hea koostööpartner. Külavanemad omakorda räägivad kaasa teede ja tänavavalgustuse küsimustes.
Tänuõhtule lisas värve Märjamaa lõõtsanaiste esinemine.

Reet Saar