-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
ArvamusRiigi eesmärk on kohelda võrdselt era- ja munitsipaalkoolide lapsi

Riigi eesmärk on kohelda võrdselt era- ja munitsipaalkoolide lapsi

Sotsiaalmeedias on hakanud levima erakoolides käivate laste vanemate üleskutse, et riik peab suhtuma kõikide laste haridusse võrdselt. Ministeerium kirjutab sellele põhimõttele väga hea meelega alla.
Riik annab iga lapse eest võrdselt toetust nii omavalitsustele kui ka erakoolidele – siin pole plaanis mingit muudatust. Nii munitsipaalkoolid, kus õpib enam kui 90% Eesti lastest, kui ka erakoolid, kus saab haridust 4% lastest, saavad riigilt haridustoetust ehk pearaha. Haridustoetuses on raha õpetajate ja koolijuhtide töötasu, koolilõuna, õppevahendite jmt toetuseks. Viimasel kahel aastal on erakoolidele jagatud haridustoetus kasvanud üle 25% aastas – tõusnud 6,8 miljonilt eurolt 2013. aastal 10,8 miljoni euroni tänavu. Üsna märkimisväärne.
Miks siis väidavad erakoolid, et neid koheldakse ebaõiglaselt? Selle mõistmiseks on vaja teada, et kõik kooli omanikud, nii omavalitsused kui ka erakoolide pidajad, peavad oma koolide muud kulud – kutsume neid tegevuskuludeks – katma enda eelarvest. Kohalik omavalitsus peab oma koolide tegevuskulud katma oma maksutulu toel ning erakoolidele on antud õigus võtta õppemaksu ja lisaks võimalus saada toetust omavalitsuselt.

Mart Laidmets HTM-i üld- ja kutsehariduse asekantsler
Pikemalt loe 21. oktoobri Raplamaa Sõnumitest.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare