Kui vald ei paku tegevusi, siis mida teha lapsega vaheajal?

Õppeaasta jooksul on lastel mitu koolivaheaega. Kuidas veeta vaheaeg nii, et lapsel igav ei oleks ja ta pidevalt ninapidi arvutis ei oleks, on küsimus, millega lapsevanemad ja vanavanemad ikka kokku puutuvad.
Rapla vallas on korduvalt olnud kuulda, et vallajuhtide eesmärk on luua elanike jaoks hea elukeskkond, üks osa sellest võiks olla ka vabaaja veetmise võimaluste loomine muuhulgas lastele. Paraku on nii mõnigi vanaema kurtnud, et lastega ei ole koolivaheajal Raplas mitte midagi teha, sest huvitavaid tegevusi siin lastele lihtsalt ei pakuta.
Näiteks kui linnalaps tuleb maale vanaema juurde koolivaheaega veetma, ei pakuta selle nädala-kahe jooksul eriti just algklassilastele tihtipeale mingit kindlat tegevust ei teatrietenduste, kino (seda enam Raplas ei näidatagi, ehkki tühi kuulutuste tahvel seisab endiselt kultuurikeskuse seinal), ekskursioonide või muude ürituste kujul. Ka need kohalikud lapsed, kes kooliajal käivad erinevates huvi- või spordiringides, on vaheajal tegevuseta, sest siis ei ole ka ringitegevust.
Äsjalõppenud koolivaheajal ei olnud Raplas ühtegi lastele mõeldud etendust ega muud lõbustust aja sisustamiseks. Kinno võib sõita ka Märjamaale, aga kui isiklikku autot pole, siis ei jää muud üle kui sõita Tallinnasse.
Rapla kultuurikeskuse juhataja Age Rebel selgitas, et lastele suunatud sündmused toimuvad vastavalt koostööpartnerite pakkumisele. Näiteks pidi 15. oktoobril tulema kultuurikeskusesse tsirkus, aga kultuurikeskusest mitteolenevatel põhjustel etendus tühistati ning lükati edasi novembrisse. Samuti otsiti oktoobri lõpus suure perepäeva jaoks erinevaid kuupäevi, kuid Rebeli sõnul on kultuurimaja väga hõivatud ning seetõttu tuleb teha valikuid. „Kultuurikeskuse eesmärk on pakkuda erinevatele sihtrühmadele sündmusi neid hajutades erinevate nädalate peale, sest maja võimalused on ruumiressursi poolest piiratud,“ lisas ta.
Kohad, kus Rapla valla lapsed koolivaheajal aega sisustada saavad, on Rebeli sõnul ka õppeperioodil avatud valla noortekeskus, Kodilas ja Alus tegutsevad noortetoad ning päevakeskus Kuusikul. Kuid noortekeskus pole ju mõeldud esimese, teise ja kolmanda klassi õpilastele, vaid pigem ikka vanemale sihtrühmale.
Rapla valla kultuurinõunikult Rita-Triinu Peussalt ei õnnestunud paraku kommentaari saada.

Mariliis Vest / foto: Siim Solman

Samal teemal

Eidapere koolil on uus mänguväljak Alates oktoobri lõpust on Eidapere lapsed saanud mängida uuel mänguväljakul, mis asub koolimaja taga. Mänguväljak avati ametlikult 30. oktoobril. E...
Sünnipäevapidu diskosaalis ja mõistatuste ruumis... Kindlasti on paljudel lapsevanematel igal aastal üks ja sama küsimus: „Kuidas ja kus tähistada oma lapse sünnipäeva?“ Soovitakse ju, et aeg, mis koos ...

9 kommentaari Kui vald ei paku tegevusi, siis mida teha lapsega vaheajal?

 1. Uskumatu Toomas ütleb:

  Lapsepõli on illos aeg
  0  0
 2. Piret ütleb:

  Mina aga ootan väga koolivaheaega, sest see on kvaliteetaeg oelmast oma lastelastega koos, sest just siis tuuakse nad minu juurde pikemaks ajaks. Mis saab veel elus tähtsam olla, kui olla koos oma laste ja lastelastega…. Hindan üle kõige maailmas oma lähedaste olemasolu ja ühislet veedetud hetki nendega…Mis puutub kohustlikku kirjandusse vaheajal, siis liiga palju ka seda tegema ei peaks. Lapsele on koolivaheaeg ennekõike puhkamiseks…
  0  0
 3. Vanaema ütleb:

  Mulle käivad lapsed närvidele. Miks on vaja neid vanaemale sokutada. Parem käigu tõesti ringi.
  0  0
  • Anneli ütleb:

   Vedas,et omad lapsed närvidele ei käinud! ? Sokutada? Nädal oma lastelastega aega veeta on ju okei kui lapevanemad tööl peavad käima. Kus see esimese-teise klassi laps sul ringi käib ??? !!! Sellise vanaema juurde ei tahagi minna!
   0   0
   • Vanaema ütleb:

    Mul ei olegi lapsi õnneks. Teiste omad käivad närvidele. 20 aastat olin koolis õpetaja.
    0    0
 4. Anneli ütleb:

  Lastel on ette nähtud ju ka kohustuslik kirjandus,väga hea on ju lugeda vaheajal,sest kooliajal on õppimine,trennid jne. Lastel ongi hea kodus puhata,kooliajal saavadki ju nad kõige enam ringi tuuseldada siin ja seal. Vanasti kui arvuteid,kinosid külades ning mitmeid muultikakanaleid polnud kuskil aga igav polnud kunagi. Vaheajal saab väga hästi teha pooleiolevaid käsitöid,meisterdada ise midagi ja veeta ema-isaga või siis vanema-vanaisaga lihtsalt meeldivalt koduses õhkkonnas aega.
  0  0
 5. veera ütleb:

  Kui laps tuleb koolivaheajal vanaema juurde, siis vanaema tegelebki lapsega, mitte ei sura teda kuskile kolmandasse ringi. Ja paljud treeningud käisid vaheajal edasi. Kuidagi väga morbiidne on see artikkel. Kellelgi käisid lapsed vist närvidele vaheajal?
  0  0
 6. õpetaja ütleb:

  Määdhaussi minge. Kino tuleb ise teha.
  0  0
  • Anneli ütleb:

   Kuule määdhauss,miks sa üldse kommenteerid kui midagi tarka öelda pole,peaksid ise kooli restarti minema tegema kui sellist ebanormaalset juttu kirjutad!!! HÄBI!
   0   0

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga