-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSKodanikualgatus meie suurmeistri Paul Kerese meelespidamiseks

Kodanikualgatus meie suurmeistri Paul Kerese meelespidamiseks

Maleliidu koduleheküljel on 10. novembril avaldatud teade “07.01–10. 01. Tallinn, 25. rahvusvaheline kiirturniir “Meenutades Paul Kerest””. On see kõik, mis Eestis malemeistri austamiseks ette võetakse?

Spordiregistris on 45 maleklubi, maleliit ja EOK. Spordialade nimistus on 64 klubi koos 2695 harrastajaga ja 14 spordikooli 1152 harrastajaga. Need on numbrid aruandluse jaoks. Kuid pole statistikat, kui paljud vanuserühmade viisi Eestis malet oskavad või vähemalt kord aastas mängivad. On vaid süsteem: maleklubid, maleliit ja EOK. Olen kahel aastal Õpetajate Lehes teinud ettepaneku vabatahtlikult koolides ainetunni arvel malet õpetada ja õppida. Süsteemi EOK, maleliit, maleklubid see ei huvita, sest see idee on tulnud neist sõltumatult väljastpoolt.
7. jaanuar 2016 on neljapäev ja õpilastel on siis talvevaheaeg. Veel jõuaks kuu aja jooksul paaril tunnil nädalas mõttest huvitatud koolidel ja klassidel male algõpetus selgeks saada. Eesmärgiga pärast talvist vaheaega 10. jaanuaril üks tund koolis maletada, näiteks üks kuni kolm partiid pinginaabriga. (Kuigi meedias ületaks pinginaabriga maletamine uudise lävepaku ilmselt vaid siis, kui 7. jaanuaril Riigikogu saalis Riigikogu liikmed välgutaksid malet oma pinginaabriga.)
Igas maleseltskonnas võiks olla ka kohtunik, kes kõik mängijad (tingimusel, et pildil näha mõlemad maletajad ja malelaud malenditega) fotodel jäädvustaks. Need fotod võiks koguda spordimuuseumi tarvis. Siis peab olema lisatud mängijad, koht, aeg, pildistaja nimi ja tulemus ning kuni 500 tähemärgiga selgitus/lugu. Ajakirjanikud võivad näidata eeskuju.
Kui suuremalt mõelda, võib kutsuda suurmeistri meenutuseks maletama ja pilte saatma ka välismaal elavaid eestlasi, kõiki maailma maletajaid ja neid, kes selleks puhuks malekäigud selgeks saavad. Kindlasti väärib idee teatamist kõigile endistele Nõukogude Liidu rahvastele. Paul Kerese nimi pole unustatud. Milline portaal võtab vaevaks malepildid koondada ja need spordimuuseumile edastada? Kas korraldada selleks hankekonkurss? Või jätkub missioonitunnet? Loodan aktiivset tegutsemist eelkõige Pärnu ja Narva koolidelt ja kodanikelt ja kaasabi idee tutvustamisel Eesti meedialt. Niisiis, koolides 10. jaanuaril, kõik teised kindlasti just 7. jaanuaril maletama.

Heino Laiapea / foto: sxc.hu

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare