FOTOD: Aeg auto pastlaid vahetada ehk rehviretk maakonnas

1

Ei ole kunagi täpselt teada, millal lumi ning must jää maapinda katavad. Seoses sellega tuleks juba varakult mõelda rehvivahetusele, sest õigete autopastelde allapanemine on talvetingimustes ülioluline.
Alates esimesest detsembrist on nael- või lamellrehvid seadusega kohustuslikud. Käisime meiegi maakonnas ringi ning vaatasime Märjamaal, Kohilas ja Raplas, kuidas rehvivahetuskohtadel läheb ning kas hooaeg on nende jaoks alanud.
Mida olulist peab rehvivahetusest teadma?
Enne suurt maakondlikku ringkäiku tuli kõigepealt selgeks teha, mida peaks üldse rehvivahetusel arvesse võtma ning millised on seadusega ettenähtud tingimused. Alustasime asjatundja ning huvilise, Kehtna majandus- ja tehnoloogiakooli õpetaja Are Enokiga, kellel just parasjagu oli õpilastega tund, kus tasakaalustati, vaadati ja vahetati rehve.
Are Enok ütles, et rehvivahetus hakkab pihta sellest, millised ning kui laiad rehvid on autole ette nähtud. Selle informatsiooni on kaasa andnud auto tootjafirma, uuematel masinatel on info kirjas autopassis ning maanteeameti kodulehel auto päringut tehes on võimalik samuti õigeid suuruseid leida.
„Paljud arvavad, et laiem või kitsam rehv on parem, aga tegelikult on vaja täpselt õiget jõudu, millega vastu maad surutakse. Kui paned kitsama või laiema, juhtub see, et pole õiget jõudu vastu maad ning rehv ei toimi efektiivselt,“ räägib Enok.

Mariliis Vest / Fotod: Siim Solman / Jaak Kadarik
Loe pikemalt 18. novembri Raplamaa Sõnumitest

uuemad vanemad enim hinnatud
Uskumatu Toomas
Külaline
Uskumatu Toomas

Kas tõesti on taas aeg kommenteerida?