6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRaplamaa lapsed sulfiteeritud kartuleid enam ei söö

Raplamaa lapsed sulfiteeritud kartuleid enam ei söö

Oktoobri keskpaigas kirjutas ajaleht Sakala, et kogu Eestis paljusid koole ja lasteaedu toitlustav Baltic Restaurants Estonia pistab kooritud kartulid nende paremaks säilitamiseks mõneks ajaks 0,01-protsendilisse naatriummetabisulfiti lahusesse.  
Sulfitid on toiduainetööstuses laialt kasutatavad konservandid. Nende abil püsib muidu tunnikesega siniseks tõmbuv kooritud kartul kirgaskollasena kuus päeva.
Viljandi Kesklinna kooli lapsevanemad tõstatasid põhjendatult küsimuse, kas lapsed peavad iga päev teatud koguse säilitusainet sisse sööma. Eriti veel arvestades asjaolu, et kartuli puhul on põlvest põlve konservantideta hakkama saadud.
Sama toitlustaja teenindab Raplamaal Märjamaa gümnaasiumi, mõlemat Rapla gümnaasiumi ja Valtu põhikooli. Lasteaedadest saab oma toidu Baltic Restaurants Estonia kaudu Kehtna lasteaed.
Sakala artiklile reageeris ka maakonna tervisedenduse spetsialist Ülle Laasner, kes ettevõttelt aru päris. Eelmisel reedel sai ta aga rõõmustava vastuse. Alates 2. detsembrist ei kasuta Baltic Restaurants Estonia kõigis koolides, sealhulgas ka Raplamaa piirkonnas, sulfiteeritud kartuleid. Kooritud kartulid tuuakse koolidesse ja lasteaedadesse veeämbrites. Laasner ütleb, et tegemist on väikese töövõiduga.
Kuna tegemist on Läti ettevõttega, kes toetas oma kohalikke ettevõtjaid, tuli kartul varem Lätist. Ka selles valdkonnas on näha talupojamõistuse võidukäiku ja nüüd söövad lapsed ikka kodumaist toorainet. Kartuleid nimega “Laura” ostetakse Põhja-Eesti piirkonnast.

Katri Reinsalu / foto: sxc.hu

4 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare