14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelJärgmiste generatsioonide ajude kaitseks

Järgmiste generatsioonide ajude kaitseks

Päev vähem kui nädal pärast rahvusvahelist meestepäeva ehk 25. novembril toimus Tallinna Ülikoolis avatud konverents, mis kõnetas eelkõige just naisi. Rasedusaegsest alkoholi mõjust lootele rääkisid välisriikide spetsialistid eesmärgiga harida nii Eesti spetsialiste, teemaga kokku puutuvaid inimesi kui ka laiemat üldsust.

Eesti Lastearstide Seltsi, Eesti Perinatoloogia Seltsi ja Eesti Karskusliidu korraldatud konverentsi ühe moderaatori, Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) naistearsti dr Kadi Ploomi sõnul on see suur samm, et selline üritus üldse teoks on saanud, sest kuigi teema on oluline, on seda vähe kajastatud ja avalikult arutatud.
Tallinna Lastehaigla vastsündinute osakonna juhataja dr Liis Toome andmetel diagnoositakse Eestis 1-6 fetaalse alkoholisündroomiga (FAS) last igal aastal, mis teeb umbes 0,2 juhtu iga 1000 elusa sünni kohta. Toome sõnul tuleks sellistest numbritest lähtuvalt küsida, kas Eestis on FAS aladiagnoositud ja kui nii, siis miks? Millised on meie spetsialistide teadmised selles vallas? 2006. aastal Austraalia lastearstide vahel läbi viidud uurimuse tulemuseks oli karm teadmine, et üksnes 12% lastearstidest olid teadlikud sellisest sündroomist. Eestis ei ole sarnaseid uurimistöid veel läbi viidud.

Stina Andok
Loe pikemalt 2. detsembri Raplamaa Sõnumitest