11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKaevandajad võitlevad Nabala kaevandamisõiguse eest edasi

Kaevandajad võitlevad Nabala kaevandamisõiguse eest edasi

Ülehomme teeb Tallinna halduskohus teatavaks oma otsuse selle kohta, kas valitsus järgis Nabala-Tuhala looduskaitseala moodustades seadust või mitte.

Kohtuistung peeti 17. detsembril, kuid järgnenud pühadeaja tõttu lükkus otsustamine edasi. Istungil arutati Paekivitoodete Tehase OÜ kaebust määruse kohta, millega valitsus oli üle-eelmise aasta novembris moodustanud Nabala-Tuhala looduskaitseala.
Paekivitoodete Tehase OÜ tahab praegusel Nabala-Tuhala looduskaitsealal Kose vallas Tammiku küla lähedal asuval maaeraldisel avada uue lubjakivikarjääri. Ta on selle nimel tegutsenud enam kui kümme aastat, sealjuures keskkonnaministeeriumi vastu kohut käies. Valitsus ütles kaevandajatele selge ei, kui kinnitas 2014. aasta novembris Nabala-Tuhala kaitse-eeskirja, mis keelab maavara kaevandamise.

Kolm kaevandajat kohtus
Vähe leidub Eestis ettevõtteid, kel seljataga enam kui 55-aastane järjepidev ajalugu. Paekivitoodete Tehasel on. Oma alguseks loevad nad aastat 1959. Paekivitoodete Tehase OÜ peakontor asub Tallinnas vanal Lasnamäel, Peterburi maantee äärses paekivimajas, millest õhkab endiste aegade hõngu.
Ettevõtte juhatuse esimees Vladimir Libman ja tema nõunik Boris Oks tunnistavad, et esialgu otsustasid nad, et ei räägi ajakirjanikega Nabalast. Siis aga mõtlesid ümber, et kasutada võimalust selgitada inimestele, miks nad käivad kohut. Nad teevad seda endi sõnul sellepärast, kuna usuvad, et neil on õigus.

Vivika Veski / foto: Vivika Veski
Loe pikemalt 27. jaanuari Raplmaa Sõnumitest

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare