4.4 C
Rapla
Laupäev, 30 märts 2024
RSKlaasimuuseum pikendas haruldase üriku ostmiseks kampaaniat

Klaasimuuseum pikendas haruldase üriku ostmiseks kampaaniat

Järvakandi klaasimuuseum on novembrist saati kogunud annetusi haruldase üriku ostmiseks. Tegemist on 1594. aastast pärineva mõisnike vahel sõlmitud kokkuleppega Alu mõisa omandiõiguste suhtes.
Algul pidi kampaania kestma eelmise aasta 6. novembrist kuni tänavu 10. jaanuarini, kuid selle ajaga loodetud summat kokku ei saadud. Klaasimuuseumi juhataja Allan Kima ütles, et siiski loodab ta vajaliku raha annetustena kätte saada ning selleks pikendatakse kampaaniat.
Vanale pärgamendile kirjutatud ja pitseritega kinnitatud üriku hind on Kima sõnul 1100 eurot ning selle praegune omanik on üks eraisik. “Selle summa täis saamine on käeulatuses. Oleme rahakogumisega jõudnud lõpusirgele,” ütles Kima.
Üriku näol on tegemist haruldase ja väärika eksponaadiga, mille ajalugu ulatub Rootsi aja eelsesse aega. Erilisust lisab see, et dokumendi sisu õigsust on sõrmusepitseriga kinnitanud ka tolleaegne maanõunik ja Järvakandi mõisnik ning hilisem Paide asehaldur Eilart von Tiesenhusen. Peale tema on dokumendi signeerinud veel von Taube Saksi mõisast ja Üxküllid Velise mõisast. Kima ütles, et ürik leiab endale koha Järvakandi muuseumi püsiekspositsioonis.

Siim Jõgis / illustreeriv foto: Siim Solman

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare