Salatikasvatus lööb Valtu taeva helendama

5

Pimedatel talveõhtutel võib Valtu kohal näha heledat kuma, mis paistab Raplani ning kaugemalegi. Tegemist on ettevõtte Ahtima OÜ kasvuhoonetega, kus kasvatatakse salatit.
Tegu on suhteliselt uue ettevõtmisega ning seetõttu ei ole selle kohta palju teada. Raplamaa Sõnumite toimetusse saabusid lausa vihjed, et kasvuhoonetest taevapoole helenduv valgus on kohalikule päästekomandole põhjustanud ekslikke väljakutseid, sest inimesed arvavad, et kuskil on tulekahju. Päästeametist teatati, et selliseid väljakutseid nemad siiski saanud ei ole.
Millega on siis tegemist? Põllukultuuride kasvatamisega tegelev ettevõte Ahtima OÜ on hakanud kasvatama seal salatit. Tegemist on võrdlemisi uue projektiga ning nende kõneisik Martin Tiik ütles, et pikemalt ongi sellest vara rääkida. Ta mainis põgusalt, et kasvuhoonetes on kasutusel uus tehnoloogia, mida ta on valmis lähemalt tutvustama lähimate kuude jooksul. Rääkides seal kasvava salati kogustest, ütles Tiik, et päevas saab kasvuhoonetest 6000 ühikut salatit ning tema sõnul on seda päris korralikult.
Ahtima OÜ kasvuhooned asuvad täpselt Kaerepere bussijaama taga.

Siim Jõgis / foto: Siim Solman

uuemad vanemad enim hinnatud
valgus
Külaline
valgus

On aga Tiinal ja Kajal mured. Elage oma elu. Ajakirjanikule teadmiseks: tegelikult asub see koht Kaerepere alevikus ja see valgus on suunatud ikkagi taimedele ja kumab mitte Valtu vaid Kaerepere taevasse. Valtu küla on ca 2 km Rapla poole ja Valtu külas olnud aiandist on ainult vundament alles. 1

Tiina
Külaline
Tiina

Elangi oma elu, aga ma ei taha oma aias näha seda kolekollast taevast lõõmamas. Muide, see aiand on meist 2,5-3 km kaugusel. 1

Tiina
Külaline
Tiina

See on väga häiriv valgusreostus! Maal elades tahaks öösel pimedust ja küllap seda tahaksid ka paljud metsloomad looduses! Salat on hea, aga valguse võiks küll kasvuhoonesse sisse jätta. 1

Kaja
Külaline
Kaja

Valgusreostust saaks kindlasti vältida. Teatavasti soojust tõuseb alt üles ja valgus peegeldub, mistõttu madalale paigutatud valgustid kulutaksid vähem energiat, eriti juhul, kui lagedel oleks peegeldav efekt. Valgusele kuluva anergia kokkuhoidu võib julgelt kodus proovida- pane lamp põrandale ja suuna valgus lakke, eeldades, et lagi on heledavärviline, võimendub valgus mitmekordselt. Tavalahendus on muidugi vastupidine. Peegelpind päästaks inimesed ja öise eluviisiga elusolendid segadusesse sattumisest.

part24
Külaline
part24

Pilves ilmaga päris tore “tänavavalgustus”. 🙂 1