13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSVana allee asemele tuleb uus

Vana allee asemele tuleb uus

Sel talvel hakati maanteeameti tellimisel langetama alleed Koikse-Purku maan­tee ääres Ummaru külas. Kahel pool teed olevad puuderead raiutakse ja kännud freesitakse maaga tasaseks.  

Kunagi kasvama pandud puud on vanaks saanud. Suurema tuulega on alati teel murdunud puid ja kuivanud oksi. Kohaliku koduloolase Urmas Tulviku arvates on allee istutatud juba mõisaajal. Temal on selle koha foto kolhoosiaja algusest ja juba seal on näha suured puud. Nüüdseks on puud kasvanud nii suureks, et näiteks haagisautod sõidavad tee keskel, et mitte vigastada koormakatet ja kahel suurel veokil on kõrvuti sattudes väga kitsas.
Maanteeameti Rapla esinduse peaspetsialist Aadi Velks lisas, et peaaegu iga puu tüvel on näha ka otsasõidu jälgi. Ta lisas, et mahavõetavad puud märgistati aegsasti, et plaanidest märku anda ja vastuväited ära kuulata. Peale ühe ei ole vastulauseid tulnud.
Maanteeameti tellimisel võtab puid maha tee kõrval oleva kinnistu omanik, kes langetab need oma põllule. Raikküla vallavalitsuse maa- ja keskkonnanõunik Tiit Olju ütles, et tööga ollakse umbes poole peal.
Raietööd on vajalikud liiklusohutuse suurendamiseks ja tee seisukorra parandamiseks. Raiutavad puud on mustkatte servas. Puude juurestik on teetammi sees, mis kiirendab teekatte lagunemist. Ka tuleb tee kõrvale valguskaabel, mille projekteerimine on praegu käsil.
Tühjaks see ala ei jää, sest Raikküla vallavalitsus soovib kevadel alustada uue allee rajamisega. Lõplik valik pole veel tehtud, mis puud teest piisavale kaugusele kasvama panna.
Jutuks on olnud tammeallee, mis viiks siit Tamme külla, kuigi hiljuti otsustas vallavolikogu ennistada küla varasema nime Kabala.

Reet Saar / foto: Siim Solman

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare