-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
RSKohila hakkab kooli suuremaks ehitama

Kohila hakkab kooli suuremaks ehitama

Kohila vald plaanib tänavu alustada gümnaasiumi juurdeehitusega, volikogu opositsiooni hinnangul lähtub aga investeeringuplaan eeldusest, mis ületab julgemadki prognoosid rahvastiku kasvule.

Volikogu võttis märtsi algul vastu tänavuse eelarve, kus Kohila gümnaasiumi juurdeehitusele on plaanitud 600 000 eurot. Poolt hääletasid 12 volikogu liiget, vastu olid kaks valimisliidu Minu Kohila nimekirja liiget, lisaks jäi üks inimene samast valimisliidust erapooletuks.
Minu Kohila liige Margus Miller lahkus enne hääletust istungilt. Enne seda ütles ta, et ei näe juurdeehituse vajalikkust praegu plaanitud mahus ja on sellepärast eelarve vastu.
Miller selgitab: „Kooli juurdeehituse lähteandmed on esitatud mahus, mis ületab ka optimistlikumaid prognoose. Seal ei ole arvestatud juba toimunud sündimuse vähenemisega ega ka rahvastiku prognoosiga.
Hetkel on sünnitamiseas elanikud, kes on sündinud aastatel, kui Eestis sündis üle 25 000 lapse, kuid kohe jõuavad sünnitamisikka noored, kes sündisid aastatel, kui sündis vaid napilt 12 000 last. Sündide arvu hindamisel ei ole arvestatud statistikaameti ja Praxise analüüside ja prognoosidega. Lähteandmete koostamisel ei ole arvestatud Kohila Mõisakooli minevate lastega. Ajaks, kui see kool kasvab 9-klassiliseks, on seal võimalik õppida 360 lapsel – see on ligemale pool hetkel gümnaasiumis õppivatest lastest.”
Kohila valla investeeringute kavas, mille volikogu on kinnitanud, on gümnaasiumi rekonstrueerimisele ja juurdeehitusele ette nähtud kokku 4,6 miljonit eurot. (Võrdluseks: Rapla valla lähiaja suurimale planeeritud investeeringule, uue hooldekeskuse ehitusele, on prognoositud vajalikuks investeeringuks umbes viis miljonit eurot – VV.)
Miller märgib, et täiendav laenukoormus mahus 3,35 miljonit eurot, mille gümnaasiumi juurdeehitus praeguses mahus kaasa tooks, võtab Kohila vallalt võimaluse muudeks suurteks investeeringuteks, olgu selleks siis lasteaiakohtade probleemi lahendamine või elamuprobleemiga tegelemine.
Miller kinnitab, et ta kindlasti ei ole põhimõtteliselt vastu kooli juurdeehitusele või veel vähem selle renoveerimisele. Juurdeehituse üle otsustamiseks oleks tema hinnangul vaja aga näha objektiivseid andmeid, mitte põhjendusi, mis õigustaksid juba varem tehtud otsuseid.

Karm ruumikitsikus
Kohila vallavanema Heiki Hepneri sõnul kannatab kool äärmise ruumikitsikuse käes. „Kohila gümnaasiumis tuleb õpilase kohta ruutmeetreid 8,4 ja kui me midagi ette ei võta, langeb see 7,4 ruutmeetrile ja ülejärgmist õppeaastast peaks kool alustama suure tõenäosusega kahes vahetuses,” tõdeb Hepner.

Vivika Veski / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 23. märtsi Raplamaa Sõnumitest

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare