Mahlajooks kuulutab kevadet

0
vahtramahl

Pühapäeval algas kalendrikevad, aga oma lähenemisest andis uus aastaaeg märku palju varem. Pikemad päevad, rohkem päikest – seda kindlasti. Üks kevade tunnusmärke on ka see, kui puudes hakkab liikuma mahl, mis on täis vajalikke toitaineid.

Vahtramahl jookseb praegu „kohinal“, kask alustab siis, kui väljas on 4–6 kraadi sooja. Nii kase- kui ka vahtramahl on põhjamaade rahvastele olnud kevadekuulutajad. Nende joomine kosutab ja äratab talvest väsinud inimesed uuele elule.
Käisime eelmisel nädalal Aravere küla Sikenda talus, mille õuel kasvava mitmeharulise vahtra kaks „puurauku“ annavad nii heldelt nestet, et perenaine Liivi Miil saab seda iga päev 5–10 liitrit sügavkülma panna. Ega ta seda vaid oma tarbeks kogu, ikka lastele. Liivi on Sillaotsa talumuuseumi pedagoog ja mahl pannakse tallele kevadisteks muuseumitundideks. Siis, kui lastel on karjasekombed läbi võetud, küpsetavad nad lõkketule kohal pulgasaia ja kõrvale saab rüübata vahtramahla.

Reet Saar / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 23. märtsi Raplamaa Sõnumitest