11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusRaikküla kärajad 800

Raikküla kärajad 800

Aastal 1216 kirjutas Henrik oma Liivimaa Kroonikas: „Õndsa Neitsi taevaminemise päeval aga tungisid nad Harju maakonda, mis on keset Eestimaad, kus ka kõik ümbruses asuvad hõimud tavatsesid iga aasta Raikkülas nõupidamiseks kokku tulla.“ Tegemist on 15. augustiga ja jutt käib Mõõgavendade ordu sõjakäigust kohta, kus igal aastal peeti rahva kokkusaamisi.

Sel aastal möödub sellest sündmusest 800 aastat, ehk Raikkülas toimunud Muinas-Eesti kärajate kirjalik esmamainimine tähistab väärikat juubelit! Tollal toimunud kärajad viitavad Eesti aladel toimunud maakondade koostöö väga pikkadele traditsioonidele, selles on nähtud nii rahvusromantilist demokraatiat kui ka parlamentarismi esimesi algeid. Tegelikult on meil vähe teada, mis siin tol ajal toimus, millest räägiti ja mida otsustati, aga ilmselgelt on tegemist märkimisväärse kultuuriajaloolise nähtusega Rapla- ja Eestimaa mõistes.
Mõelgem korraks Islandile, kus asub Euroopa vanim parlament, millest on teateid aastast 930. Kujutagem ette kaljude ees seisvaid hõimuvanemaid ja rahvast, kes tulid ja nendega rääkisid. Kaljud olid suurepäraseks helivõimendajaks rääkijale ja ka kaitseks vaenlase ootamatu rünnaku korral. Nüüd vaadakem Paka mäe kivikülvi sama pilguga ja fantaasia hakkabki tööle… Ilmselgelt võis just siin midagi sellist toimuda.
Veel mõelgem sellele, et Islandi muinasparlamendi paiku külastavad sajad tuhanded inimesed üle terve maailma, ja küsigem, mis võiks olla Raplamaa külastusmagnet?
29. veebruaril kogunes Raikküla mõisas hulk inimesi, et arutada, mismoodi tähistada Raikküla kärajate esmamainimise 800. aastapäeva ja kuidas ajalugu tuua tänasesse päeva. Kohal olid maavanem, vallavanem, inimesed Eesti Rahvaluule Arhiivist, Muinsuskaitseametist, Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Kojast, Eesti Vabaõhumuuseumist, Raplamaa Omavalitsuste Liidust jt. Hea oli tõdeda, et Muinas-Eesti kärajate taaselustamise idee sütitas paljusid ja osavõtjatel oli hulga häid ideid. Algne idee oli „Raikküla kärajate 800“ ürituste sarja ärgitada koostööle nii riigi- kui ka maakonna ja valla tasand ning esialgu tundub küll, et kõik osapooled on valmis ühise eesmärgi nimel koostööd tegema.

Ivo Lambing, Raikküla mõisa peremees / foto: Aune Mark
Loe pikemalt 9. märtsi Raplamaa Sõnumitest

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare