Südamaa oma nägu

0

Eestis on eri piirkondadel oma riiklikud kultuuriprogrammid, et kultuuripärandit arendada ja väärtustada. Kesk-Eesti on selles suhtes „valge laik“. Kultuurikonverentsi „Kesk-Eesti – kultuuriruumide risttee“ ajendiks oligi soov tutvustada ja väärtustada just Kesk-Eesti piirkondadele omast pärimuskultuuri.

Järva- ja Raplamaa eestvedamisel 26. veebruaril Paides peetud konverentsile sõitis Raplamaalt bussitäis rahvast. Konverents oli igas mõttes esinduslik. Avasõnad ütles Rapla maavanem Tõnis Blank, lõppsõnad Järva maavanem Alo Aasma. Konverentsi austas oma kohalolekuga kultuuriminister Indrek Saar. Ka esinejad olid nimekad, näiteks Marju Kõivupuu, Mall Hiiemäe, Mari-Ann Remmel…
Tänasel päeval me tunnustame ja väärtustame Eesti pärimuskultuuri äärealadel – Setu- ja Võrumaal, saartel ja Virumaal. Nende piirkondade jaoks on oma kultuuriprogrammid. Kesk-Eesti jaoks sellist programmi, mis võimaldaks piirkonna kultuuripärandit uurida ja arendada, ei ole. „Südamaa avastatakse viimasena. [Konverentsi] eesmärk oli teadvustada Kesk-Eesti kultuuriruumi kui nähtust,“ rääkis Raplamaa rahvakultuurispetsialist Mari Tammar, kes loodab, et leitakse võimalused ja vahendid Kesk-Eesti kultuuripärandi uurimiseks.

Inge Põlma
Loe pikemalt 9. märtsi Raplamaa Sõnumitest