6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelKolehooned on ohtlikud ja rikuvad kauneid vaateid

Kolehooned on ohtlikud ja rikuvad kauneid vaateid

Erinevate lugude sündimisel oleme väga palju fotograafiga maakonnas ringi sõitnud. Mitmel korral on silma jäänud juba lagunenud või lagunemisohtlikud hooned. Kes vastutab ohutuse eest? See küsimus tuleb pähe paljudel inimestel.

Sel korral võtsime sihilikult ette maakonna lagunemisohtlikud hooned, tõsi küll, ainult mõned üksikud neist. Rapla vallas Kodila lähedal asuvast väikesest Raka külast leidsime juba üksi neli kriitilises seisukorras hoonet, millest igaühel on oma lugu. Ah et miks sellised ehitised ohtlikud on?
Kes meist ei mäletaks, kuidas väikese plikatirtsu või poisipõnnina tundusid just need eriti ohtlikud, lagunenud, tumedad hooned kõige huvitavamad mängumaad. Pimedad, täis põnevat sodi, varisenud katusega majad olid ju ometi nii müstilised, pärit justkui mõnest natuke tontlikust muinasjutust. See siin murekoht ongi, et paljudesse lagunemisohtlikesse hoonetesse on sisse pääseda väga kerge ning uudistama võib minna igaüks, kel vähegi huvi. Olgu see nii riskantne kui tahes.
Nagu eelpool mainitud, käisime koos fotograafiga Rapla valla külades ning Oela bussijaama vastas, täpselt suure tee ääres leidsime Kodila laguneva vana koolimaja. Edasi sõites jäi silma sarnases seisus vana kuivati ja külast väljas kaks täiesti sisse kukkunud karjalauta. Kolehoone leidsime veel Kehtna vallast Vastja külast, kus lagunenud laudas lapsed uudistamas käivad. Eks sarnaseid ehitisi ole maakonnas teisigi.
Selliste hoonete puhul tuleks põhimõtteliselt kõne alla kolm varianti – need võib kas korda teha, sissepääsud kinni lüüa või täielikult maha lammutada ja ära vedada. Vaatame, mida ütlevad erinevad osapooled.

Kodila piirkonna kolehooned
Et oma silmaga kõiges uuesti veenduda, sõitsime Raka külla, kus aktivistidest külaelanikud meid lahkelt vastu võtsid ja ümbrust näitasid. Alustasime vanast Kodila koolimajast, kus meie saabumise ajaks olid kaks aktivisti juba ümbruse korda saamiseks tund aega tööd teinud.
Vahetult enne meid olid kohal käinud Rapla valla ning maanteeameti esindajad, kes märgistasid kaks ohtlikku, väljasõitudel nähtavust piiravat puud punaste ristidega. Hoone ise on ajalooline Kodila koolimaja, mis praegu kuulub eraisikule. Ehitise omanik on Raplamaal sündinud ja siit pärit, kuid külameeste sõnul majast midagi väga ei arva. Seetõttu püüavadki asjalikud kohalikud ise midagi ette võtta.

Mariliis Vest / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 13. aprilli Raplamaa Sõnumitest

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare