Lapsi on võimalik hambaaukudest säästa

1
hambapasta

Kõik me teame, et hambaid tuleb pesta. Kahtlemata enamik meist järgib kuldset reeglit ja peseb oma hambaid kaks korda päevas. Kui paljud meist aga teevad seda teadlikult ja tagamõttega säästa end hambaaukudest, hambavalust ja sagedastest hambaarsti visiitidest?

Kui paljud meist juhendavad oma lapsi rohkem kui vaid hambaharja neile kätte torgates ja kraanikausi ette suunates?
Vestlesime kahekümneaastase hambatehniku kogemusega Eveli Truiaga, kes käib lastele lasteaedades ja koolides hammaste tervisest rääkimas, et selgitada neid põhitõdesid, mis võiks igal ühel meist kukla taga peidus olla, et hambapesu oleks midagi enamat kui vaid üks sisseharjutatud motoorne liigutus ja kui oluline tähendus on korralikul regulaarsel hambapesul meie laste jaoks.

Lapsi peab aitama
Eveli Truia on pika hambatehniku karjääri jooksul näinud inimesi, kes näevad oma hammastega suurt vaeva, sest need on käest lastud. Kust see kõik aga alguse on saanud? Truia on veendunud, et just lapsepõlvest.
„Kui ma läksin hambatehnikuks õppima, sündis just minu noorem õde. Ma sain tema peal oma uusi teadmisi proovida ja tulemused on väga head,“ ütleb Truia. Praegu 25-aastane õde on oma senise elu elanud täiesti tervete hammastega, ilma ühegi auguta. Siinkohal rõhutab Truia, et tegemist ei ole n-ö heade geenidega. Väike geneetiline soodumus teatud tüüpi hammastele võib inimesel olla, kuid kindlasti ei tasuks selle peale lootma jääda. Sama põhimõte kehtib ka vastupidisel juhul, mil inimesed laidavad oma perekonna hambaid.
Oma lapsepõlvest mäletab naine, et ta oli laisk ega viitsinud tagumisi hambaid pesta. Ta ei mäleta ka, et vanemad tema hammaste pesemist kunagi kontrollinud oleks. Oma lastega on tal hoopis teistmoodi. Hambatehniku seitsmeaastane poeg juba teab ja ootab alati pärast hammaste pesemist, et ema ta hambad üle kontrolliks. Ja nii kaks korda päevas. Sama kehtib Truia kaheaastase tütre puhul. „See on küll vahel tohutu vaev saada kaheaastane hambaid pesema, kui ta ei taha ja jonnib, aga ma ei anna alla,“ on naine järjekindel. „Ta alustab pesemist ise, aga ma ikkagi aitan, sest nii väikesel ei ole käeline osavus ka veel nii suur,“ selgitab Truia, miks on oluline last hammaste pesemisel aidata.
Hommikul tuleks Truia soovituste kohaselt hambaid pesta vahetult pärast ärkamist ja tegelikult ka veel pärast hommikusööki, aga oluline on teha seda umbes pool tundi pärast sööki.

Stina Andok 
Loe pikemalt 27. aprilli Raplamaa Sõnumitest

uuemad vanemad enim hinnatud
Lapsevanem
Külaline
Lapsevanem

Kuhu soovitate Raplas lapsega hambaarstile minna? Endal hiljuti üsna ebameeldiv kogemus. Kes on lapsesõbralikumad hambaarstid Raplas?