Priit Sibul tahab ühetaolist suhtumist õpilastesse

0
priit sibul

Riigikogu IRL-i fraktsiooni esimees Priit Sibul avaldas soovi kõnelda hariduse ja koolivõrgu teemal. Ta on õppinud Tartu Ülikoolis ka koolijuhtimist (magistriõpingud on pooleli) ning tunnistab, et haridusteema on talle huvitav.

Valgas sündinud mees on olnud aastail 2007–2011 Põlva maavanem, 2011. aastast on ta Riigikogu liige. Priit Sibul tunnistab, et haridusvõrgu ja erakoolide teemal on nad koalitsioonis mitmes asjas eri meelt, kuid haridusasjad tulekski Riigikogus kokku leppida koalitsiooniüleselt.
Ta leiab, et erakoolid täidavad Eestis praegu pigem avalikku rolli, sealhulgas Kohilas. Priit Sibulale on ette heidetud ütlust, et kõik koolid võiksid olla erakoolid.

Kuidas teie hinnangul oleks hea olukorda hariduse rahastamises lahendada?
Minu meelest peaks maksumaksja suhtuma kõigisse õpilastesse ühetaoliselt. Keegi ei kujuta ette kooli ilma õpetajata ja meie kliimas ka ilma hooneta ja ilma seda kütmata. See, et täna on jaotatud haridustoetus ja koolide tegevustoetus erinevatesse pottidesse, millest üks liigub lapsega kaasa ja teine on kohaliku omavalitsuse suva, jääb mulle arusaamatuks.
Aga kindlasti on vaja täiendavaid meetmeid. Paljud koolihooned on ehitatud perioodil, kui sovhoosidel-kolhoosidel olid head ajad. Hooned on projekteeritud kordades suuremale õpilaste hulgale, kui täna on. Olen alati öelnud, et olen väikeste koolide toetaja, aga väikesed koolid ei saa asuda suurtes hoonetes. Mingeid muudatusi on vaja. Küsimus on, kunas ja kuidas. Minu enda kolm tuttavat vallavanemat on ametist priiks saanud koolivõrgu korrastamisel, see on uskumatult keeruline teema.

Vigalas esitati samuti vallavanemale koolide pärast umbusaldusavaldus ja volikogu esimees võetigi maha.
Ma ei näe meie poliitilise süsteemi juures praegu, kuidas me suudaksime koolivõrku korrastada maksumaksjatele jõukohaselt niiviisi, et me tülli ei lähe.

Vivika Veski / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 20. aprilli Raplamaa Sõnumites