-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSJuuru loodab lasteaia ja hooldekodu lülitada sügiseks kaugkütte peale

Juuru loodab lasteaia ja hooldekodu lülitada sügiseks kaugkütte peale

Juuru vald on esitanud taotluse Keskkonnainvesteeringute Keskusele, et rajada soojus­trassid katlamaja ning lasteaia ja hooldekodu vahele. Vallavanem Margus Jaanson avaldas lootust, et need hooned saab kaugküttevõrku ühendada sügisel algavaks kütteperioodiks.

Kindel see siiski pole, sest vastuseid trasside paigaldamise taotlustele on oodata lähema üheksakümne päeva jooksul.
2014. aasta 1. detsembril avati Juuru Eduard Vilde kooli juures uus katlamaja, mis hakkas kütma kooli. Juba toona rajati see plaaniga, et tulevikus oleks võimalik saada sealt sooja ka teistele vallaasutustele. Viimasel kütteperioodil saadi kinnitust, et katlamajal on piisavalt võimsust, et ka lasteaed ja hooldekodu selle külge ühendada. Seni on neid asutusi soojendanud kergel kütteõlil töötav katel, mis on viimane omataoline Juuru vallas.
Jaanson rääkis, et valla hooned on järjepidevalt kaugkütte peale üle läinud. Kaugemas perspektiivis on vallal plaan taaslülitada kaugküttevõrku ka kohalikud kortermajad. See võib osutuda keeruliseks, sest needsamad majad lülitasid ennast küttevõrgust paarkümmend aastat tagasi lahti. Nende majade elanikud on paigaldanud korteritele autonoomsed küttekehad ning küsitav võib olla soov nendest loobuda. Jaanson ütles, et selle plaani elluviimisel sõltub tõepoolest palju sellest, kui aktiivselt nende majade elanikud selle ideega kaasa tulevad.
Kahel korral on vallajuhid juba rahvaga kohtunud. Jaanson ütles, et nooremad inimesed on parema meelega valmis selle plaaniga kaasa tulema. Kedagi sundida muidugi ei saa. Algavaks kütteperioodiks ühtegi kortermaja kaugküttega liita tõenäoliselt ei õnnestu. Pigem võiks see kõne alla tulla perioodil 2017-18.
Vallavanem ütles, et kaugküttesüsteemiga liitumist toetab ka riik ning samuti on vald valmis majaelanikele vastu tulema. Üks argument on ka see, et kui inimesed kütavad korterit autonoomse kütteseadmega, loob see korterites ebaühtlase kliima. Mõni neist on hästi köetud ning teine külm. Alates 2018. aastast nõuab riik, et kortermajades oleks ühtlane kliima ning selle tagab kõige hõlpsamalt kaugküttega liitumine. Jaanson ütles, et mõistlik on mõelda üks samm ette ning teha see liitumine ära hiljemalt aastaks 2018.

Siim Jõgis