Riigigümnaasiumi võidutöö autoreid inspireerisid jõekäär ja vana koolimaja

2
riigigümnaasium

Rapla riigigümnaasiumi arhitektuurivõistluse võitja Salto Arhitektuuribüroo kavandatud koolihoone sulandub linnaruumi, väärtustab vana algklassidemaja ja tabab nüüdisaegse õpikeskkonna vajadusi.

Rapla ühisgümnaasiumi vanas algklassidemajas, kus praegu tegutseb Alu kool, tehti eelmise nädala lõpus teatavaks Rapla riigigümnaasiumi arhitektuurivõistluse võitjad. Ümbrikud võitjate nimedega avas haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu juht Kalle Küttis. Märgusõnaga „Lainurk” tähistatud esikohaümbrikku avades tõdes Küttis, et tegu on tuttavate nimedega, kuna Salto Arhitektuuribüroo oli kavandanud ka Viljandi riigigümnaasiumi hoone, mis oli esimene maakondadesse rajatavaist riigigümnaasiumidest.  Küttis tõdes, et uute riigigümnaasiumide ehitamist on ka kritiseeritud, eeskätt kalliduse pärast, aga kui tahame oma gümnaasiumihariduse viia vähemalt eelmise iseseisvusaja tasemele, luua tänapäevase akadeemilise gümnaasiumi, läheb lisaks sisule vaja ka korralikku vormi.
Riigi Kinnisvara AS-i, haridus- ja teadusministeeriumi, Rapla vallavalitsuse ja Eesti Arhitektide Liidu korraldatud ideekonkursi žüriisse kuulunud Rapla vallaarhitekt Cerly-Marko Järvela tõdes, et „Lainurk” oli kahtlemata tugevaim ideekonkursile esitatud töödest.
„Arhitektuurselt on lahendus kõrgetasemeline – uus hoone haakub olemasolevaga kenasti, ruumid on paigutatud loogiliselt, sissepääsuosa on pidulik, rekreatsioonialad avanevad jõepromenaadi suunas, kasutatud on lihtsaid, kuid mitte primitiivseid kujundusvõtteid,” põhjendas Järvela žürii otsust. „Hindamise käigus analüüsiti ka ideekavandite eeldatavaid ehitusmaksumusi ja energiatõhususe näitajaid ning „Lainurk” pakkus kõige ratsionaalsematelegi kavanditele väga tugevat konkurentsi.”

Vivika Veski / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 25. mai Raplamaa Sõnumitest

uuemad vanemad enim hinnatud
Alar
Külaline
Alar

Olgu see koolimaja nii ilus, kui tahes, ikka jääb ta Karmani äri taha. Kõik on liikunud selles suunas, et tõsiselt tuleb mõelda selle hoone omandamisele valla poolt ja seejärel ka lammutada.

vana mees
Külaline
vana mees

Mõttetu Raha laristamine.. Kaks korralikku koolimaja on olemas.. Valmistume suurema portsu pagulaste vastuvõtuks vist..