6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelKäsitöölane: Mehed, kes teevad vanast uue ja uuest vana

Käsitöölane: Mehed, kes teevad vanast uue ja uuest vana

Raikküla vallas Tamme külas tegutseb kahe mehe ettevõte Redintegro OÜ, mis on kaheksa tegutsemisaastaga tõestanud end nii kõrge kvaliteediga mööbli valmistaja kui ka restaureerijana. Jaanis Ermann ja Ranno Maasing on restaureerijatena tegutsenud aga juba aastakümneid. Ajast, mil restaureerimist koolis isegi ei õpetatud.

Austatud ja hinnatud restaureerijad mehed ei ole kumbki restaureerimist kui sellist kunagi koolis õppinud. Paarkümmend aastat tagasi sattus Jaanis töökuulutuse kaudu Rataskaevu tänava antiigiäri pidaja juurde tööle, kes oli ostnud mõisa ja soovis seda restaureerida. Varem üksnes omaette puidu kallal nokitsenud Jaanise restaureerimiskarjäär sai alguse sealt.
Koolis on mõlemad mehed omandanud ehituspuusepa eriala, kuid vana mööbliga harjutati kätt juba omal initsiatiivil. Jaanis meenutab, et esimesed vanad mööbliesemed restaureeris ta ema keldris ja ühe suurema kapi sõbra korteris, kobades n-ö teadmatuses.
Jaanise sõnul on restaureerimine ala, milles õpib kogu aeg midagi uut ja päris teadjana ei tunne ta ennast veel praegugi. „Alguses ei osanud üldse vaadatagi asju nii nagu praegu,“ tunnistab Jaanis.
Näiteks kummuti puhul tuleb esimese asjana võtta sahtlid välja ja vaadata, kas sahtlijooksud on kulunud või mitte. Kui on vaja välja vahetada, võttiski mees varem kätte ja tegi uued. Nüüdseks teab aga Jaanis, et saab ka lihtsalt teistpidi uuesti kinnitada ja sama detaili kasutada. Selle teadmiseni jõudsid mehed iseseisvalt, töö käigus. Keegi seda neile õpetanud ei ole.
Praegu on ettevõtte tuluallikaks tellimustööd, mis võivad olla väga erinevat laadi. Mehed ise end ettevõtjatena ega äriettevõttena ei teadvusta, vaid samastavad end pigem käsitöökojaga. Ettevõtlusega sai algust tehtud pigem seetõttu, et nii on asju lihtsam ajada ja teatud materjalidki on ettevõtetele odavamad.

Tellimusi on palju ja igasuguseid
Kliendid jõuavad praegusel ajal ettevõtteni peamiselt juba tekkinud tutvuste kaudu.

Stina Andok / foto: Alice Võsu
Loe pikemalt 29. juuni Raplamaa Sõnumitest

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare