Peeter Pruus krooniti Euroopa meistriks

1
peeter pruus

Raplast pärit jalgrattur Peeter Pruus teenis oma senise karjääri suurima tiitli, kui võitis maastikuratta maratonisõidu Euroopa meistrivõistlused.

Võistlus toimus pühapäeval, 5. juunil Lätis Siguldas. Pruus esindab Läti meeskonda Team Rietumu-Delfin ning on seega Sigulda radadel varemgi sõitnud ja trenni teinud. See kogemus kulus marjaks ära, sest pärast kolme ja poole tunnist sõitu edestas ta finišis portugallast Tiago Jorge Oliveirat kõigest kahe sekundiga.
Maastikuratta maratoniraja pikkus oli 103 kilomeetrit. Pruus jõudis finišisse esimesena ajaga 3:28.38. Kohe tema järel ületas lõpujoone Tiago Jorge Oliveira, kelle aeg oli 3:28.40. Pruus ütles, et viimastel meetritel andsid talle kõige rohkem jõudu raja äärde tulnud pealtvaatajad. “Lärm oli samasugune nagu mõnel Tour de France’i etapil,” rääkis ta. Kolmanda koha sai tšehh Kristian Hynek ajaga 3:29.21.
Viimased 45 kilomeetit sõitsid kolm ratturit koos. Jõuvahekorrad pandi paika alles viimasel tõusul. Nimetatud kaks konkurenti ei olnud Pruusile isiklikult tuttavad. Küll aga oli varem teada nii palju, et tšehh Kristian Hynek on tiitlivõistlustel edukalt esinenud. Näiteks sai ta pronksmedali 2012. aasta maailmameistrivõistlustel, kus Pruus oli viiekümnes.
“Olen Euroopa meistritiitli nimel teinud kõvasti tööd,” ütles Pruus. Kuna võistlused toimusid Lätis, olid need väga olulised ka Pruusi meeskonnale Team Rietumu-Delfin. “Läksime sinna head tulemust tegema,” ütles rattur. Kuna tegemist oli Läti meeskonna kodurajaga, oli ka palju toetajaid raja ääres, mille üle oli Pruus väga tänulik.
Juuni lõpus ja juuli alguses plaanib Pruus võtta väikese puhkuse, kuid enne seda ootab ees järgmine ülioluline võistlus. 26. juunil leiavad Lõuna-Prantsusmaal Pürenee mägedes aset maastikuratta maratonisõidu maailmameistrivõistlused. Euroopa meistrina läheb ta sinna tegema head tulemust.
“See oli huvitav uitmõte. Mõtlesin, et kui EM-il medalile tulen, siis lähen ka MM-ile,” rääkis Pruus. Tase on seal kindlasti tugevam kui Lätis ning raja läbimise teeb keerulisemaks ka mägine maastik. “Kerge ei saa kindlasti olema. Midagi lubama ei hakka, aga annan endast parima,” ütles Pruus.

Siim Jõgis / foto: Siim Solman

uuemad vanemad enim hinnatud
ANTS
Külaline
ANTS

TUBLI… ÕNNE JA JÕUDU….