-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSVallavolikogu liikmed vaidlevad hooldekeskuse rahastamise üle

Vallavolikogu liikmed vaidlevad hooldekeskuse rahastamise üle

Kas kaasata Rapla uue hooldekeskuse rajamisse erainvestor või mitte, selles suhtes jäävad Rapla vallavolikogu liikmed endiselt eriarvamusele.

Et Rapla uue hooldekeskuse rajamisega edasi minna, tuleb muuta Rapla valla investeeringute kava, kus praegu on selle jaoks raha ette nähtud liiga vähe – 3,6 miljonit eurot, millest kaks miljonit peaks tulema valla oma vahenditest ja ülejäänu toetusena. Aprilli alguses valminud tasuvusanalüüsi järgi läheb hooldekeskuse ehitamine Rapla valla jaoks maksma ligikaudu 4,1 miljonit eurot. Sellele lisandub 279 000 eurot projekteerimise ja kommunikatsioonidega liitumise raha.
Kuni 25. maini võisid kõik esitada investeeringute kavasse muudatusettepanekuid. Hooldekeskuse kohta saabus neid kolm – reformierakondlasest vallavolikogu liikmelt Harri Õunapuult ning Rapla Vallakodanike Liitu kuuluvatelt vallavolinikelt Alar Mutlilt ja Andrus Tammelt. Mutli esitas oma ettepaneku Vallakodanike Liidu nimel, Andrus Tamm eraldi sellele lisaks.
Kõik kolm peavad heaks variandiks, kui hooldekeskuse rajamiseks õnnestub saada mõne meetme kaudu toetust. Nii Andrus Tamm kui ka Vallakodanike Liit panid ette liigitada hooldekeskuse projekt niinimetatud tärniga investeeringute hulka, mis viiakse ellu juhul, kui saadakse toetust.
Õunapuu hinnangul on aga toetust võimalik saada vaid juhul, kui vallal on ka endal hooldekeskuse rajamine selgelt planeeritud. „See loob eelduse meie taotluse tõsiselt võetavusele,” põhjendas Õunapuu esitatud ettepanekus oma seisukohta.
Ta viitas seal ühtlasi valitsuse otsusele eraldada raha hooldekeskuste ehitamiseks. Valitsus otsustas eraldada süsinikdioksiidi kvoodirahast umbes 12 miljonit eurot, et toetada kohalike omavalitsuste hooldekodude renoveerimist energiasäästlikumaks. Rapla vallavalitsus on saatnud riigihalduse ministrile Arto Aasale taotluse 2,5 miljoni euro saamiseks, et ehitada uus energiatõhus hooldekeskus. Vallavolikogu aprillikuu istungil ütles Õunapuu, et pöördus ses asjas ka Riigikogu liikme poole ja sai positiivse vastuse.
„Mõista on antud, et on võimalik toetust saada, aga enne ma seda ei usu, kui on ka juba lepingud tehtud,” tunnistas Alar Mutli.

Vivika Veski / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 1. juuni Raplamaa Sõnumitest

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare