FOTOD: Keraamikud said oma taiesed Tohisoo ahjust kätte

0
tohisoo

Pühapäeval, 17. juulil jõudis lõpule kolm nädalat Tohisoo mõisa juures väldanud Kohila kuueteistkümnes keraamikasümpoosion. See tõi kokku kolmteist keraamikut kolmest maailmajaost.

Päev enne seda ehk laupäeval leidis aset üks põnevamaid hetki kogu kolme nädala jooksul, kui suures ahjus jõudis lõpule teine põletus. Siis said keraamikud teada, kas nende käsitöö on õnnestunud või vajab veel nokitsemist ning peab minema teisele ringile.

Kolm nädalat nägid kunstnikud vaeva, et nende taiesed ilusti välja tuleksid. Tõehetk saabus laupäeva ennelõunal, kui puude varju jääv anagama-tüüpi ahi oli piisavalt maha jahtunud. Põletus kestab tavaliselt 48 tundi. Sellele järgneb jahtumisperiood. Eelmise nädala teisipäeval täis pakitud ahju sai lõpuks hakata lahti võtma. Kunstnikud olid arusaadavalt elevil. Üks ürituse korraldaja Juss Heinsalu tõdes, et tõepoolest on tegemist ärevate hetkedega.

Pikemalt loe 20. juuli Raplamaa Sõnumitest

Siim Jõgis / fotod: Alice Võsu