-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArvamusPidada omavalitsust ehk korraldada oma kohapealset elu nii, nagu me soovime ...

Pidada omavalitsust ehk korraldada oma kohapealset elu nii, nagu me soovime ja oleme kokku leppinud, on meie õigus!

Tänaseks on haldusreformi seadus Riigikogu ja presidendi poolt heaks kiidetud! Seega kõrgem võim, meie enda valitud, on andnud juhtnöörid, millise suuna Eesti riigi haldusterritoriaalne areng peab võtma. Üks kindel miinimummäär on ette antud, 5000 elanikku ühe omavalitsuse kohta!
Ei ole Juuru vald teistest erinev ja tunnistan, et ka mitte rumalam, nüüd kus kohati kuuldub, et miks me oma otsuseid ei tee.
Jah, rahandusministeeriumist etteantud ajagraafik viitab esimesele oktoobrile, kus vallavolikogud peaksid ühinevate valdade ühinemislepingud heaks kiitma, et 2017. aasta esimeseks päevaks oleks maavanemal võimalik kõrgemale poole ette kanda: Raplamaal on reform „tehtud“. Tundub nagu tuttav!
Saame aru, et riik peab ennast kehtestama ja valitsus riiki olemasolevate ressurssidega majandama, kuid valitsus peaks aru saama, et omavalitsustest see riik ju koosnebki ning inimesed kohtadel teavad kohalikku võimekust ja vajadust, kuidas asju parimal moel korraldada. Kui nüüd see struktuur ribadeks tõmmata, ei lapi seda mitme põlvkonnaga, kui üldse.
Juuru vallavolikogu ei ole alustanud sisulisi läbirääkimisi naaberomavalitsustega, lähtudes eeltoodust ja tegelikust olukorrast, kus me ei näe täna liitumises mingisugust võimekuse tõusu ning kus riiklikud institutsioonid end ei reformi ehk ei vii läbi riigireformi tervikuna. Pigem näeme me tsentraliseerimise jätkumist praeguse valitseva klanni poolt.
Tänaseks on tuldud välja riigireformi järgneva etapi ettevalmistusega, ettepanekuga luua nn oblastid, mis 15 maavalitsuse asemel seavad end sisse neljas regioonis.
Kokkuvõtvalt ja ironiseerimata – Juuru vallavolikogu on otsustanud pöörduda oma õiguste kaitseks advokaadibüroo poole, kes annab juuli lõpuks hinnangu, kas vastuvõetud seadus on omavalitsuste õigusi piiranud ja kas meie suhtes saab rakendada sundliitmist, võttes aluseks 5000 elaniku nõuet.
Oleme hetkel seisukohal, et Juurul ei ole kiiret kellegagi liituda, kuna me oleme oma valda arendanud ja planeerinud pikemaks kui aastani 2017 ning suudame tagada vajalikud teenused ja arengud ka edaspidi. Teeme kõike järjekorras, ootame naabrite ühinemisettepanekute kõrvale ära ka vastuvõetud seaduse tõlgenduse, mis on otsustega edasiminekuks väga oluline ja vajalik.

Margus Jaanson, Juuru vallavanem
Loe pikemalt 6. juuli Raplamaa Sõnumitest