13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSSeakatk jõuab üha uutesse küladesse

Seakatk jõuab üha uutesse küladesse

Vivika Veski /

Sigade Aafrika katku on Rapla maakonnas tuvastatud kokku 26 kütitud ja 54 lõpnud sealt, veel kaks nädalat tagasi olid vastavad arvud 16 ja 31. Värskeimad leiud pärinevad Kaiu ja Rapla vallast.
Eile (teisipäeval) kinnitati katkunakkus Suurekivi külast Kaiu vallast ja Palamulla külast Rapla vallast leitud seakorjustel, paar päeva tagasi osutusid positiivseks kaks Vana-Kaiust võetud katkuproovi. Tegelikult leitakse katkusigu väga tõenäoliselt rohkem, kui numbreid kirja saab, sest kui leitakse näiteks ühest kohast seitse lõpnud siga, pole mõtet analüüsida neid kõiki. Oluline on kindlaks teha, et ka sinna piirkonda on nakkus jõudnud, selgitasid veterinaarametnikud.
Kõige rohkem on katkuga nakatunud metsseakorjuseid leitud Kõrbja külast, mis asub Kehtna valla idaosas Käru valla piiril. Sealt pärineb 13 katkunakkusega korjust. Palju on leide olnud ka Jõeküla külas Käru vallas – neli kütitud ja neli lõpnud siga. Viis nakatunud seakorjust avastati Kärpla külast Kehtna vallast. Veterinaar- ja toiduameti Raplamaa veterinaarkeskuse peaspetsialist Riina Kaukver täpsustas, et nende kolme küla leiud sisaldavad ka Toosikannu puhkekeskuse ulukipargi territooriumilt kütitud ja leitud loomi, sest see keskus asub kahe valla ja mitme küla piirimail. Kõik sealsed sead siiski ei lähe Toosikannu arvele. Selle piirkonna puhul on aga Kaukveri sõnul tegu juba vanade leidudega.
Seakatkust puutumata pole enam jäänud ükski Raplamaa vald (peale Järvakandi, mis asub peamiselt alevis). Üks katkunakkusega siga on kütitud Vigala vallast Vana-Vigalast. Juulikuus on seakatkuga nakatunud valdade nimekirja lisandunud peale Vigala veel Kaiu, Rapla, Kohila ja Märjamaa.
Kodusigadelt Raplamaal katku avastatud pole. Äsja lõppes maakonnas veterinaar- ja toiduameti erakorraline kontroll kõikides seapidamistes, mille käigus kontrolliti üle ka farmid, kus väidetavalt seapidamine lõpetatud. Veterinaar- ja toiduameti kommunikatsioonijuht Kersti Valde-Komp ütles, et kokkuvõtete tegemisega selle kohta alustatakse niipea, kui kontrollid on kõikides maakondades lõpetatud. Esialgsete plaanide järgi valmib kokkuvõte bioturvalisuse olukorrast augusti alguses, lisas Valde-Komp.

Foto: Siim Solman

 

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare