-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
PersoonHauakaevaja töö ei ole kergete killast

Hauakaevaja töö ei ole kergete killast

Siim Jõgis.

Hauakaevaja töö on raske nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Selle edukas tegemine nõuab vaimu ja keha jõudu ning vastupidavust. Rapla kalmistul on seda ametit viimased kaks aastat pidanud Valerik Ahnefer (42). Samuti kuuluvad tema ülesannete sekka surnuaia vahekäikude korrashoidmine, prügivedu, niitmine ja kõik ülejäänud heakorratööd. Konkreetset ametinimetust tal justkui ei olegi. Võib ju öelda hauakaevaja, aga see on vaid üks osa tema ülesannetest. Ise nimetab ta ennast surnuaia korrashoidjaks. Kui olete viimasel ajal täheldanud, et Rapla kalmistu on puhas ja korras, siis on see suuresti tänu Ahneferi pingutustele.
Tööd jagub kalmistul palju. Tööpäev algab kella üheksast ning kestab lepingu kohaselt kolmeni. Aeg-ajalt tuleb ametipostile jääda kauemakski, sest ülesanded vajavad täitmist. Tugev kohusetunne – see on põhjus, miks Ahnefer on teinekord ka kella üheksani surnuaeda jäänud, et oma tööga ühele poole saada. Koju jõudnud, on ta enda sõnul nii väsinud, et viskab voodisse pikali ja puhkab kaks-kolm tundi. Abikaasa on teinekord isegi solvunud, et mees enne pikali heitmist sööma ei tule. Aga pole midagi teha, väsimus võtab oma.

Üks haud – heal juhul viis tundi
Rapla kalmistul on Ahnefer töötanud alates 2014. aastast. Enne seda teenis ta leiba majahoidjana firmas Kinnisvarateenindus OÜ. Tema haldusalasse jäid viis maja Raplas alates kohtumajast kuni politsei hooneni. Võõras ei ole talle ka tegelemine vangidega. Lisateenistuse saamiseks töötas ta paralleelselt ISS kinnisvarateenustes, kus tuli kohati hoolitseda ka vangikongide eest.

Foto: Alice Võsu

Pikemalt loe 3. augusti Raplamaa Sõnumitest.