Juuru läheb haldusreformiga tõenäoliselt riigikohtusse

juuru vald

Juuru vald sai kätte advokaadibüroolt HansaLaw tellitud õigusliku analüüsi selle kohta, kas planeeritav haldusreform on Eesti seadustega kooskõlas.

Analüüsis on märgitud, et sundliitmine haldusreformi kontekstis on teravas riives Eesti põhiseaduse ptk 14 § 158 ja Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse § 2; 3 ja 15-ga. Need räägivad omavalitsuse õigustest otsustada iseseisvalt küsimusi oma töökorralduse, arengukava ja piiride suhtes. Lisaks on HansaLaw analüüsis märgitud, et sundliitmisel on ka riive Euroopa kohaliku omavalitsuse hartaga. Selles dokumendis on kõige muu kõrval öeldud nii: Kohaliku omavalitsuse üksustega konsulteeritakse õigel ajal ja sobival viisil kõigi neid otseselt puudutavate küsimuste planeerimisel ja otsustamisel nii palju kui võimalik.
Järgmise sammuna saab Juuru vallavolikogu erakorralisel istungil kokku kolmapäeval, 24. augustil. Siis langetatakse otsus, kas HansaLaw’lt tellitud analüüsi põhjal pöörduda riigikohtusse või mitte. Juuru volikogu esimees Sirje Endre ütles, et tõenäoliselt see käik ette võetakse, kuid lõpliku otsuse langetab volikogu 24. augustil.

Siim Jõgis

Samal teemal

Kuimetsa küla inimesed arutasid liikumist Kose val... Esmaspäeval kogunes Kaiu valla Kuimetsa küla rahvas, et arutada võimalikku liikumist Kose valda. Samal teemal arutlesid märtsi lõpul Kaiu vallas asuva...
Ruum on, aga tulevaste näituste suhtes kindlustunn... Rapla riigimaja fuajee on hea koht, kus näitusi korraldada. Viimaseid päevi on seal üleval Jaak Kadariku personaalnäitus. Kuid kas sellel näituseruumi...
Juuru ja Kohila ühinemine on kahtluse all Haldusreformi Lääne regiooni piirkondlik komisjon kinnitas viimasel kokkusaamisel mitmed Raplamaa ühinemised. Juuru valla suhtes võtsid nii komisjon k...

10 kommentaari Juuru läheb haldusreformiga tõenäoliselt riigikohtusse

 1. vallast ütleb:

  Ainult siin kurtmisest pole kasu. Peab minema vallamaja ukse taha ning võtma härralt ja proualt nööbist kinni. Loomulikult kui nad juhtuvad seal olema. Loeme ju lehest, et härral on palju tähtsamaid asjad ajada kui valla juhtimine. Sammas volikogu tõstab palka selle eest, et mööda ilma ringi joosta võiks.
  0  0
 2. Ei maksa alahinnata reformi ministri tegevust.Tema meeskonnas on targad poisid ja nad teavad täpselt kuidas reform lõpule viia.Taanis ja mitmes teises riigis viidi reform lõpule just nõnda,et riigipoolne abi lõpetati,lihtsalt muudeti rahastamismudelit ja üksikud väikesed omavalitsused lõpetasid tegevuse pankrotiga.Nii lihtne see oligi,sundliitmine saigi võimalikuks mittetoimetuleku tõttu. Juuru valla juhid,kui teil on vähegi mõistust ja riigimehelikkust,siis palun tehke ühinemisotsus kohe ja kiiresti.Seda soovivad väga paljud Juuru valla kodanikud.
  0  0
 3. valla kodanik ütleb:

  Uued ühinenud omavalitsused riigipoolset abi enam ei vaja,sest nad suudavad ise end majandada ja oma kulusid optimeerida. Reformi tulemusena võib Vabariigi Valitsus toetusfondid sulgeda.Kuidas Juuru vald ilma riigipoolse toetuseta toime tuleks on küsitav, sest tulu teenijaid on vähevõitu.Hilisemal liitumisel kaotaks vald nii positsioonis kui ka rahas.
  0  0
 4. Arvaja ütleb:

  kas keegi oskab seletada, misasi see kogukond tänapäeval veel on;omal ajal olid talud, kus valitses perekondlik hierarhia, olati koos, tunti uksteist, tehti uhiseid toiminguid kulades. Nuud aga ka kulas naaber ei tunne naabrit!
  0  0
 5. Arvamus ütleb:

  Juurukad, kes tänaste valitsejatega rahul ei ole, võiks uue Mahtra sõja teha.
  Ehk Kaiukad lähevad ka appi nagu eelmisel korral, sest Juuru teatavasti pidurdab sealse rahva soovi saada Rapla valla osaks.
  0  0
 6. Arvaja ütleb:

  kusib, et mispärast arvatakse, nagu tuldaks sundliitmise puhul väevöimuga volikogu laiali saatma, mis oleks pöhiseaduslik riive. Sundliitmist saab teha ka finantseerimise abil, mis ei ole pöhiseaduslik riive.Natuke mötlemist “isevalitsejaile”.
  0  0
 7. külamees ütleb:

  Juuru isevalitsejad võivad minna riigikohtusse või koguni EL inimõiguste kohtuni kui neil muuga enda egot enam toita ei ole.Juuru rahval selle kõigega aga erilist pistmist ei ole peale selle, et vald jääb nn. ühinemisrahadest ja niigi olematutest investeeringutest ilma. Kas Jaanson ja Endre maksavad selle oma taskust kinni?? Kelle rahaga te kodanikud vene ruletti mängite??
  0  0
  • Juurikas ütleb:

   Külamees, ma ei ole eriline tarkpea, aga ma saan nii aru, et “isevalitsejad” tahavad teada kas see värk seaduse järgi on. Kui tuleb välja, et põhiseaduse vastane, siis nad ajavad ju õiget asja? Põhiseadus kaitseb ju riiki ja kes seda rikub see käitub riigivastaselt? Riiki peab ka valitsuse (valitsejate) eest kaitsma, eks?
   0   0
 8. Juurikas ütleb:

  Tuleb minna, julge ja õige tegu. Ei saa kõrvad lontis löna lönta.. enda eest peab seisma
  0  0

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga