11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
PersoonTrummar, helimees ja haldusjuht – kuidas ta seda kõike jõuab?

Trummar, helimees ja haldusjuht – kuidas ta seda kõike jõuab?

Ivo Rüütalu ütleb, et ta peab ennast Rapla patrioodiks. Seda on kerge uskuda, sest muusiku ja helimehena on tal pidevalt tulnud mööda Eestimaad ringi reisida ja valmistuda järgmiseks ürituseks, ka piiri taha on töö teda viinud. Ometi on ta leidnud tee tagasi oma kodukanti.

Põhitööd teeb ta Rapla Vesiroosi gümnaasiumi haldusjuhina. Ise ütleb ta, et see on töö, mis kunagi otsa ei lõpe. Viimane suurem projekt oli kooli juurde uue parkla rajamine. Juba mõeldakse selle peale, missugune võiks lähitulevikus välja näha kooli staadion.
Põhitöö kõrvalt on ta viimastel aastatel ehitanud Raikküla lähistele maamaja. “Mõnus koht, kus kala suitsutada,” kirjeldas ta. Sisse loodab ta sinna kolida enne jõulupühi.
Kõige rohkem on Ivo Rüütalu kohalikele inimestele tuntud tõenäoliselt kui ansambli Spido trummar. Teate küll, see muusik, kes pärast kontserti oma trummipulgad nii kaugele viskab kui vähegi jõudu on. Muide, sõbrad kutsuvat Ivot Ifiks. Kindlasti ühe f-iga, et eristada teda teisest kuulsast Iffist ehk Ivo Linnast.
Ivo Rüütalul oleks Eesti meelelahutusmaailma telgitagustest rääkida tõenäoliselt üht kui teist. Ta on helimehena teinud koostööd kõigi suuremate siinsete muusikutega. Kui Jaagup Kreem või Hendrik Sal-Saller tänaval vastu astuvad, võiks juttu jaguda kauemaks. Võõrad ei ole ka Tanel Padar ja Eda-Ines Etti.
Ükskord püüdis Ivot telefoni teel kätte saada laulja Heli Lääts. Tahtis märku anda, et ta sai oma laulule sobiva tausta, sest neil oli sel teemal arutelu olnud. Ivo ei saanud kohe telefoni haarata, sest pidi tööd tegema. Ta palus seda teha emal, kes võttis telefoni ja nägi ekraanilt, et helistaja on Heli Lääts. Mõtle, Heli Lääts! Ema sattus elevusse, kuid Ivo jättis see külmaks. “Ta on minu kolleeg. Tahtis lihtsalt teada anda, et sai laulule sobiva tausta.”

Susi stuudio
Maikuu 24. päeval avati Rapla kultuurikeskuse ruumides Tõnu Susi muusikastuudio. Üks selle eestvedajaid oli Ivo Rüütalu. “Meil on Linda Rausi ja Raimond Valgre tuba. Tundsin, et nende kõrval võiks olla ka Tõnu stuudio,” sõnas ta. Tõnu Susi oli Rapla kohalik muusik, ettevõtja ja noorte muusikute abistaja. Rüütalu ütles, et peab teda enda õpetajaks ja mentoriks.
“Sain kakskümmend viis aastat tema kõrval õppida ja töötada. Ma nimetan seda kooliks. Igal inimesel sellist õpetajat kõrvalt võtta ei ole,” ütles ta. Rüütalu räägib Tõnu Susist ainult kiidusõnadega ning tunnistab, et teinekord läheb isegi silm vesiseks, kui tema peale mõelda.
Susi ei olnud selline, kes ülikond seljas, lips ees, oleks kuskil auhindu vastu võtmas käinud. Pigem jäi ta tagaplaanile ja korraldas üritust nii, et heliga oleks kõik paigas.
“Kui teised läksid šampust jooma, siis Tõnu hakkas juhtmeid vedama. Aga tegelikult korraldas kogu ürituse tema,” rääkis Rüütalu. Mõlemad mehed – nii Tõnu kui ka Ivo – on trummarid ja sellest nende hea side alguse saigi.
Suvel on Tõnu Susi nime kandva stuudio kasutamine olnud rahulikum. Päris iga päev seal tegevust ei ole, kuid mida lähemale sügis tuleb, seda aktiivsemasse kasutusse see läheb. Näiteks on käinud seal oma lugusid salvestamas Terminaator ja tuleb tõenäoliselt veel. Terminaatorile peaks Rapla üsna kodune paik olema. Nende endine kitarrist Elmar Liitmaa on Jõe tänava poiss. Rüütalu rääkis, et Raplast pärit Smilersi kitarrist Erko Laurimaa kutsub ka teisi Tallinna bände siia oma lugusid salvestama. “Nad käivad siin ühe ringi ära ja vaatavad, kuidas neile sobib. Salvestamisel on keskkond väga oluline,” ütles Rüütalu.
Kõige parem uudis oli stuudio avamine loomulikult kohalikele noortele muusikutele. Tuleb ainult aeg kokku leppida ja salvestusvõimalus on lähedalt võtta. Ansambel Spido on oma senised kolm albumit salvestanud Pärnus, Tallinnas ning mujalgi. Rüütalu sõnul on bändimeestele enim meeldinud Eesti Raadio stuudio, kuid sealgi tuleb arvestada, et mida kauem salvestamine kestab, seda kulukamaks iga lugu läheb. “Ühte lugu ei saa nii kalliks lasta, et ei jõua lõpuks maksta,” ütles ta.
Susi stuudios saab salvestada soodsamalt, kuid ka ajalimiit ei ole nii konkreetselt paigas. Kui tuleb mingi osa uuesti mängida, saab kähku töö juurest tulla ja asja korda ajada.

New York City
Spido ajalugu ulatub aastasse 1981 ning Rüütalu on sellega seotud olnud algusest peale. Nüüd siis juba 35 aastat. Otsus bändi teha sündis päris kummalisel viisil. Nimelt oli noormees toona võrdlemisi kiire keskmaajooksja. Lemmikdistantsiks pidas ta 3000 meetrit. Ühel teatevõistlusel jooksis ta viimast vahetust. Loomulikult oli tõsine soov võita. Siiski leidus üks välejalg, kes Rüütalust mööda kihutas ja nõnda tema jooksulusti korralikult maha tõmbas. See oli praegune Rapla tenniseklubi juhataja Donatas Narmont.
Rüütalu meenutas, et Narmont jooksis temast mööda ning jõudis finišisse pika vahemaaga. See tõmbas motivatsiooni tugevasti vähemaks. Kui esimeseks ei saa, siis teiseks jääda ka ei taha. Nii otsustaski Ivo juba siis, et jooksmine tuleks asendada mingi muu tegevusega. Näiteks võiks sõpradega kokku panna bändi. Klassivennad Uku Ohaka ja Teet Tall tulid selle plaaniga kaasa ning nii see kõik alguse sai. Esmalt mängis Ivo kitarri, kuid läks üsna kiiresti trummide taha ja on sinna jäänud praeguseni. Bändi nimi on tänaseks muutunud vaat et legendaarseks.

Siim Jõgis / foto: Alice Võsu
Loe pikemalt 17. augusti Raplamaa Sõnumitest