Käru lõpetas läbirääkimised Raplaga. Kas maakond tõesti laguneb?

0

Siim Jõgis.

Lähitulevikus tuleb Eesti kaardil maakondade piirid ümber joonistada, sest esimene vald on otsustanud Raplamaalt lahkuda. Käru vallavolikogu otsustas neljapäeval, 4. augustil erakorralisel istungil lõpetada liitumisläbirääkimised Rapla vallaga. Ainsa variandina jätab see avatuks võimaluse ühineda Türi ja Väätsa vallaga, et moodustada ühine Türi vald.

Kolme valla läbirääkimistel võidakse jõuda ühinemislepingu mustandini juba kolmapäeval, 10. augustil. See omakorda tähendab, et Käru vald läheb Raplamaalt üle Järvamaa koosseisu.
Volikogu otsus neljapäeval oli üksmeelne. Kõik kohalolnud volikogu liikmed olid seda meelt, et Raplaga tuleb läbirääkimised lõpetada ja jätkata neid vaid Türi suunal. Täna või homme see otsus veel mingeid muudatusi kaasa ei too. Liitumised peavad tehtud olema hiljemalt 2017. aasta oktoobriks, kui tulevad kohalike omavalitsuste valimised uute piiride kohaselt. Siis ei vali Käru elanikud enam oma esindajaid Käru, vaid Türi volikogusse.

Pragmaatiline side Türiga
Käru vallavolikogu esimees Paul Sepp ütles, et ühinemisläbirääkimised Türi suunal on edasijõudnud faasis. “Türiga on olnud lihtne asju ajada,” sõnas Sepp. Täpset kuupäeva, mil üleminek muudetakse ametlikuks, ei ole paika pandud. Sepa sõnul võib see juhtuda detsembris.
Üks  põhjus, miks Kärus vaadatakse sümpaatsema pilguga Türi kui Rapla või Kehtna poole, on geograafiline lähedus. Paljud inimesed on käinud seal koolis või tööl ning rohkem tarbitakse ka sealseid teenuseid – kaubandus, juuksur, hambaarst ja pangateenused. Kärust Türile on viisteist minutit sõitu ehk kaks korda vähem kui Rap-lasse. “Ega Rapla meie jaoks ära ei kao. Ma ei näe selles otsuses suurt katastroofi,” ütles Sepp.
Käru vallavanem Elari Hiis ütles, et kuna volikogu otsus jätkata läbirääkimisi vaid Türi suunal oli üksmeelne, võib öelda, et see oli ka õige otsus. Tema sõnul ei näidanud Rapla läbirääkimiste käigus Käru vastu üles siirast huvi.
“Rapla vald ei mängi avatult ja siiralt. Ma ei tea, miks,” sõnas Hiis. Ta avaldas lootust, et ehk muudab Rapla vald Käru volikogu otsuse valguses oma edasist suhtumist. Vallavanema sõnul on otsus liituda Järvamaa suunal igati loogiline, sest Türiga on Käru elanikel pragmaatiline ning Raplaga pigem emotsionaalne side.

Maakond mureneb
Neljapäevasel volikogu istungil oli kohal ka Rapla maavanem Tõnis Blank. Tema soovitas otsustamise edasi lükata augusti lõpuni, kui pilt haldusreformi läbirääkimiste osas on Rapla maakonnas selgem. Selleks ajaks peaks Kehtna vald olema andnud vastuse liitumise osas Rapla vallale. Ühe korra on Kehtna juba Raplale “ei” öelnud, kuid nüüd ollakse taas ühise laua taga.
Tõnis Blank ütles, et tal on Käru volikogu otsuse pärast ääretult kahju. “Püüdsin neid veenda otsuse langetamist edasi lükkama, kuid oli näha, et nad olid selle juba läbi mõelnud,” sõnas maavanem. Ta lisas, et see otsus kõigutab maakondlikku identiteeti.
“Igal Raplamaa vallal on oma identiteet ning kokku moodustavad nad ühise terviku. Nüüd see tervik mureneb,” ütles Blank. Ta avaldas lootust, et ükski teine Raplamaa piirkond ei plaani maakonnast haldusreformi käigus lahkuda. Samuti on tema sõnul raske näha, et sama protsessi käigus võiks mõni piirkond näidata üles suurt huvi kuuluda tulevikus Raplamaa koosseisu.

Pikemalt loe 10. augusti Raplamaa Sõnumitest.

Illustratsiooon: Tõnis Blank