Vahastu küla – keha Raplas, hing Järvas

8
vahastu

Mariliis Vest.

Väikese Vahastu küla suured südamed peavad taas seesmist võitlust: kas olla üks osa Järva- või Raplamaast? Ääremaa ollakse nii ühel kui ka teisel juhul, aga hinges kisub inimesi tõsimeeli naabermaakonda.
Vahastu küla Kaiu vallas on Raplamaal nii piiri ääres, kui üldse võimalik on olla. Vahastuga saab lõpu Raplamaa ja alguse Järvamaa. Praeguse territoriaalse korralduse järgi jääb küla maakonna „pealinnast“ lausa 43 kilomeetri kaugusele. Kauges külas elab 73 inimest. Kõrval Suurekivil, mida kohalikud peavad osaks endast, 40 inimest. Ajalooliselt on oldud osa Järvamaast, samas ka Harjumaast.
Ajaga on nii mõndagi muutunud. Nüüd pääseb Raplasse mööda asfalteeritud teed. Türi ja Paide poole peab endiselt kruusateid pidi sõitma. Käimas oleva haldusreformiga seoses kerkib õhku tõsine küsimus: miks peaks Vahastu küla jätkama Raplamaal, kui Väätsani on 17 kilomeetrit, Türini 20 kilomeetrit ning Paideni 27 kilomeetrit? Võtsime päeva, et kuulata kohalike elanike ning suvitajate seisukohti, eelistusi ja arvamusi.

Foto: Alice Võsu.

Pikemalt loe 3. augusti Raplamaa Sõnumitest.

uuemad vanemad enim hinnatud
Kohalik poisike - mis ta ikka elust teab
Külaline
Kohalik poisike - mis ta ikka elust teab

Vahastus on inimesi küll, kes tunnevad Järvamaa alla mineku vastu huvi ja juba ammu! Olles ise kohalik tean, et see teema on olnud ka varasemalt päevakorras. Mäletan seda aega kui aastaid tagasi nii mõnigi kohalik üritas sellest rääkida, et milleks me ajame asju läbi Rapla ja Kaiu, seda mitte ainult vahemaade tõttu (kusjuures siis veel polnud ka eelkõneleja “kohaliku” nimetatud “suurepärast” E-riiki). Pidades silmas vahemaad siis jah Järvamaa keskusesse Paidesse või kevadpealinna Türile on vahemaa väiksem, kui Vahastust Raplasse ja kohalikud on sellest teadlikud. Küll aga mängisid tol ajal rolli erinevad instantsid, mis sellekordse ühinemisplaani lõpuni ei viinud, alustades justnimelt… Read more »

Põlliku põldur
Külaline
Põlliku põldur

Seda teemat on järjekindlalt Kaiu vallas boikoteeritud. Vallas ja volikoguski on jutus tulnud välja, Vahatstus polevat inimesi, kes selle Järvamaa mineku vastu huvi tunneks- kas tõesti räägib keegi teiste eest?

Exeidaperekas
Külaline
Exeidaperekas

Ja ajakirjanik võiks ka märkida, et seda kruusateed Türi suunal on 7 kilomeetrit, mille tolmuvabaks muutmine ei peaks suurem Türi vallal olema probleemiks, arvestades saadavaid liitumistoetusi.

kohalik
Külaline
kohalik

Türi vald ei saa selle teega midagi teha sest tee ei ole valla oma vaid kuulub riigile.

Exeidaperekas
Külaline
Exeidaperekas

Kohalik eelistaks 50 kilomeetri kaugusele Raplasse sõita, selle asemel, et 20 kilomeetri kaugusel Türil (mis on suurem linn kui rapla) oma asjad korda ajada?

kohalik
Külaline
kohalik

Küsiks vastu, et mis mul ajada on? Meil on E-riik ja mul ükskõik kus see ametnik istub. Poes , pangas või apteegis ei küsita miks te oma valla asutust ei külasta.

kohalik
Külaline
kohalik

Suvitajad ei peaks kohalikesse asjadesse sekkuma, meie ei tule Tallinna linna asjus nõu andma. Sellega võiks ka ajakirjanik arvestada.

Sirje
Külaline
Sirje

Ikka Järvamaa! Suvitaja