-2.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelVelvo Väli: Uusi näidendeid kavva võttes on reegel, et peame saama nendega...

Velvo Väli: Uusi näidendeid kavva võttes on reegel, et peame saama nendega ringi sõita

Velvo Väli töötab Rakvere Teatris alates 1996. aastast. Kuni 2013. aastani oli ta näitleja, 1. juunist 2013 sai ta sihtasutuse juhatajaks ning nüüd on ta teatrijuht. Teatri uue hooaja algul vestlesime temaga nii peagi Raplasse jõudvast etendusest „Must prints“ kui ka teatrist laiemalt.

Miks valiti just romaan “Must prints” näidendina lavale toomiseks? Vanemale generatsioonile on tegemist hitt-teosega, aga võib ju olla, et nooremad ei pruugi sellest romaanist olla kuulnudki?
Ükski materjal ei jõua Rakvere Teatri lavale vaid sel põhjusel, et tegemist on “hitt-teosega”. Algmaterjali sisu peab kõnetama nii teatrit kui ka lavastajat. Noorem generatsioon leiab lavastusest teemad, mis pole neile võõrad ja pigem kõnetavad neid rohkemgi – armastus või kirg, edukus ja karjäär, süda või mõistus. Laval on näitlejad, kes populaarsed nii vanema kui ka noorema generatsiooni hulgas – Hannes Kaljujärv, Saara Kadak, Ülle Lichtfeldt, Tarvo Sõmer jne.

Kas “Must prints” on praegu teatri esinduslavastus või on mõni lavastus veel parem, kuid mis on ainult statsionaaris vaadatav?
Sõna parem on teatris alati väga kahtlane definitsioon. Iga lavastuse puhul leiab vaatajaid, kes on sellest vaimustuses, ja vaatajaid, kes mitte nii väga. Rakvere Teatri repertuaarist leiab lavastusi igale maitsele ja sihtrühmale. Kellele komöödia ja kellele draama. “Must prints” on osutunud publiku hulgas menukaks ning saalid on kogu Eestis olnud enamasti välja müüdud.
Sõidame oma lavastustega kõikjal Eestis pidevalt ringi. Peame oluliseks kõrgkultuuri jõudmist inimesteni olenemata nende elukohast. Siiski on Rakvere Teatri repertuaaris lavastusi, mille mängimine oma kujunduse ja tingimuste tõttu pole võimalik enamikul Eesti lavadel. Selline on näiteks “Kolm õde”, mida mängime Rakveres ja Tallinnas, Tartus. 7. oktoobril esietendub Rakvere Teatris lavastus “Somnambuul”, mida mängime vaid Rakveres.

Mida tähendab ühele teatrile külalisetenduste andmine?

Mariliis Vest / foto: Rakvere Teater
Loe pikemalt 24. augusti Raplamaa Sõnumitest

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare