9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSÜhinemisteemalised koosolekud ei olnud rahvarohked

Ühinemisteemalised koosolekud ei olnud rahvarohked

Oktoobrikuu jooksul on Märjamaa valla eri paigus peetud neli ühinemisteemalist rahvakoosolekut. Valgus, Varbolas, Sipas ja Märjamaal olid kohal ühinemise juhtkomisjoni liikmed ja mõned volikogu liikmed, lihtsalt huvilisi käis vähe.

Vallavanem andis igal pool esmalt ülevaate ühinemise laiemast taustast. Märjamaa vallas on küll 6500 elanikku, ehk täidetud on nõutava 5000 elaniku piir, aga omavalitsuste reformis käib „võitlus“ uute inimeste pärast ja seetõttu on ainus viis elanike arvu suurendamiseks ekstensiivne tee. Praegu peavad ühinemisläbirääkimisi Märjamaa, Vigala ja Läänemaalt Kullamaa vald. Viimane pole veel otsustanud, kas ühineda Märjamaa või oma maakonnast Lääne-Nigulaga. Kolme ühineja puhul on tulevases hõreasustusega omavalitsuses 8900 elanikku, kahe liituja puhul 7800.
Praeguses haldusreformis on suured omavalitsused haaranud ohjad. Ka Märjamaa esitas naabritele ühinemiskutse. Liitumisega tuleks juurde maad, kuid ilmselt ei jää vald enam territooriumilt Eesti suurimaks. Kõige rohkem puudutab reform valla juhtimist, tavakodanikku toimuv palju ei puuduta. Üks ühinemise põhimõtteid on, et uues vallas ei tohi teenused halvemaks minna. Mõnel puhul võib olukord isegi paraneda, sest ühildatakse toetuste süsteem ja palgapoliitika. Nende küsimustega hakatakse tegelema uue aasta algul. Selleks ajaks on selgunud, kas liitub kaks või kolm valda. Vallavanem Villu Karu ei usu, et suurem vald hakkaks väiksematele peale maksma, sest ka praegu hoiavad kõik üleval oma taristut ja ühinemisega midagi juurde ei teki.

Reet Saar
Loe pikemalt 19. oktoobri Raplamaa Sõnumitest

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare