Raudteejaamade võlu ja valu pildis

0
kaido haagen

Kohila vallamajas avati teisipäeval, 4. oktoobril Kaido Haageni fotonäitus “Raudtee(ta)jaamad”. Näitus annab ülevaate raudteejaamade paremikust ning jääb avatuks kuni 30. novembrini.

Kaido on Raplast pärit. Ta on üks tuntumaid fotograafe Eestis, kes on selle alaga tegelenud professionaalsel tasemel viimased 28 aastat. Pühendunumalt tegeleb Kaido arhitektuurifotograafia ja allveepildistamisega. Ta on võitnud arvukalt auhindu nii Eestis kui ka Euroopas ning korraldanud aastatel 2001-2015 üksteist isikunäitust.
Aastatel 2014-2015 pildistas Kaido üles arhitektuuriliselt mitmekülgseid jaamahooneid, millest mitme funktsioon on aja jooksul kadunud või muutunud. Sellest ka näituse nimi. On jaamahooneid, mille kõrval on raudtee, ja on jaamahooneid, mis on aja jooksul jäänud raudteeta. Arhitektuuriliselt oli Kaido eesmärk kajastada võimalikult palju erinevat tüüpi hooneid ja just neid, mida rahvas vähem tunneb.
Raudteejaamad on Kaido arvates huvitavad ja märgilise tähendusega. Nad on tulekute, lahkumiste, kohtumiste ja edasiliikumiste kohad. Jaamahooned on ootamiste kohad ja seda ootust on õhus pidevalt. Raudteed on pidevas muutumises, nii et küsimused, mis saab edasi ja kas jaamahoone jääb püsima, on alati aktuaalsed.

Helerin Väronen / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 5. oktoobri Raplamaa Sõnumitest