14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelSaagu Valguse Rapla osakond sulgeb uksed. Mis saab edasi?

Saagu Valguse Rapla osakond sulgeb uksed. Mis saab edasi?

Juba kevadel oli kuulda, et Saagu Valguse tulevik on ebakindel, kuid midagi konkreetsemat siis veel öelda ei osatud. Rapla osakonna viiendal sünnipäevalgi, mis möödus varasemaga võrreldes väga tagasihoidlikult, ilma etlevate ja laulvate laste ning tänukirjadeta, räägiti tulevikuplaanidest, aga ei sõnagi sulgemisest. Nüüd on selge, et pood sulgeb oktoobri lõpus uksed ja Saagu Valgus ise jätkab hoopis teist laadi sihtasutusena.

Veel mõned kuud tagasi otsis Saagu Valgus endale Raplas uusi ruume. Nõudmised ei olnud väikesed, sest sobivad ruumid oleksid sellised, mis ei asu kaubanduskeskuses ega peatänavaäärses suurte akendega ärimajas, aga oleksid kindlasti esimesel korrusel ja piisavalt suured, sest tegevuseks on vaja palju ruumi, sealjuures suurt laopinda, kus hoiustada annetusi või komplekteerida ja laiali jagada näiteks toiduabi. Et tegu on heategevusliku organisatsiooniga, oli määrav ka üürihind ja kommunaalmaksete suurus.
Okta Centrumi ruumidel, kus Saagu Valgus on siiani tegutsenud, on nii plusse kui ka miinuseid. Hea on see, et ruumid on suured, kuid pood ega kontor ei torka liialt silma, mis laseb abivajajatel liigset tähelepanu äratamata neid külastada.
Miinuseks on aga see, et vanas majas on raske ruume nii soojaks saada, et seal oleks mugav ja meeldiv töötada. Samuti napib Saagu Valguse ruumides päevavalgust ja nii kipub sees muutuma rõskeks. Ka kommunaalmaksed koos üürihinnaga on muinsuskaitsealuses hoones ühe heategevusliku organisatsiooni jaoks, mis elatub inimeste annetustest, liiga suured.
Pärast kuudepikkusi tulutuid otsinguid oli Saagu Valguse juhataja Alma Linder sunnitud teatama, et Rapla keskus lõpetab oma tegevuse. Vähemalt sellisel moel, nagu ta siiani on tegutsenud.

Pood kui tunnusmärk
Suur osa inimesi Rapla lähipiirkonnas ja kaugemalgi teabki Saagu Valgust kui poodi, kuhu saab annetada riideid, nõusid, tarbeesemeid ja isegi mööblit. Annetatud kaupadest osa jagatakse laiali fondi poole pöördunud abivajajatele ning osa jääb poodi müügiks. See müügitulu hoidiski neid pinnal. Küll vaevu, aga hoidis.
Okta Centrumis asuv pood on Saagu Valguse üks tunnusmärke. Ruumid on värviküllased ja kutsuvad. Riiulid on tulvil riietest, käekottidest, kingadest ja saabastest, sallidest, mänguasjadest ja kõigest muust, mida head inimesed on annetanud sooviga aidata neid, kellel ei ole võimalust osta riideid uuena. Stangedel on rippunud ka näiteks endise presidendiproua Evelin Ilvese kantud kaunid rõivad. Riiulitelt võib leida nii mõnegi kodumaise või kaugema kandi tuntud disaineri rõivaid. Samal ajal on hinnad küllaltki tagasihoidlikud.
Ka siis, kui ostmiseks ikkagi raha pole, on klienditeenindaja aidanud lahenduse leida. Ei ole haruldane juhus, mil inimene soovib osta mütsi, kuid pole tal seda ühte eurot, mida mütsi eest küsitakse, ning talle ulatatakse see lahke naeratuse saatel. Vahel palutakse see vähene, mis pihus, vähemasti annetustepurki poetada. Iga panus ju loeb.
Heategevusliku organisatsiooni pahupooleks on needsamad abivajajad ja ka toetajad. Aastatepikkuse kogemuse järel tekivad inimestel ootused. Kui siiani on nii tehtud, siis peab ju edasi ka saama. Piisavalt palju on Saagu Valguse töötajad kogenud inimeste nördimust, kui neile ei ole pakkuda seda eset, mida just vaja läheb, või kui selgitatakse, et annetusi enam vastu ei võeta.
Inimesed on harjunud, et kui kapis on ilusaid ja korralikke asju, mis enam kandmist ei leia, siis on olemas selline tore poekene, kus need kõik lahkesti vastu võetakse. Endale jääb hea tunne, et on saanud toetada heategevuslikku ettevõtmist. Sellest suvest Saagu Valgus aga enam annetusi vastu ei võtnud. Algul vabandati seda töötajate puudusega, puhkustega, kuid nüüd on selge, et põhjus on muus.

Stina Andok / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 5. oktoobri Raplamaa Sõnumitest

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare