9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusTee üks heategu päevas

Tee üks heategu päevas

Hiljuti küsis üks tuttav, mis on minu elu moto. Vastasin, et neid on mitu ja üks on kindlasti see, et kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. Edasi küsis ta, kas ma tean, mis on tema elu moto, mille täitmine teeb teda õnnelikuks. Kehitasin õlgu. Vastuseks sain, et iga päev tuleb teha vähemalt üks heategu.
Jäin siis selle üle mõtlema, et mis on heategu ja kellele see suunatud peaks olema. Esimese asjana tulin selle peale, et kui niisugune lause endale motoks võtta, kas see siis mingit survet ei hakka avaldama. Hakkad õhtul magama minema ja siis taipad, et oih, täna ei teinudki ühtegi heategu. Millist pinget ja südametunnistusepiina see võib tekitada.
Nii et selle moto täienduseks peaks veel lisama, et tegu peab esiteks olema täiesti puhtast südamest tehtud ilma midagi vastu ootamata. Ja teiseks tuleks selle täitmisesse suhtuda loominguliselt ja pingevabalt. Enamasti seostub heategu kellegi aitamisega rahaliselt. Mis ei ole iseenesest üldse halb. Näiteks Hooandjas kellegi plaadi, raamatu või filmi valmimist toetada on väga tänuväärne. Tegelikult aga teeme heategusid ka niimoodi, et isegi ei teadvusta seda endale. Ka väike naeratus teisele inimesele võib olla heategu. Sa ei tea kunagi, kui palju üks lahke sõna, siiras kompliment, soojendav kallistus või südamest tulev naeratus võib kellegi päeva paremaks muuta. Väikesed südamlikud hetked võivad viia muremõtted ja päästa kellegi päeva. Tuleb meelde seik ülikooliajast, kui ühel sügispäeval, kui meel oli tiba morn, nägin üht noormeest, kes liikus ringi keksides. Selle rõõmsa hüplemisega nakatas ta ka minu hea tujuga ja päev läks edasi palju helgemalt.
Arvatakse, et heategu peab olema ikka kellelegi teisele suunatud. Muidugi on heateod teistele väga toredad. Aga tegelikult tuleb teha heategusid ka endale. Võiks lausa öelda, et kõige tähtsam ongi enda heaks midagi teha. Sa ise oled endale ju kõige olulisem inimene siin maailmas. See võib tunduda egoistliku lähenemisena, kuid tegelikult on see risti vastupidine.
Heategu iseenda suhtes võib tunduda nii tavaline, et mis see siis ära ei ole. Aga kui tihti me tegelikult endale midagi head lubame, end hellitame, anname endale rutiinist vaba hetke? Ikka kipume elama teiste jaoks, et teistel hea oleks. Eriti just naised. Näiteks ostame meestele head, ostame lastele head, aga et ka endale midagi lubama peaks, see tundub justkui tähtsusetu.
Heategu endale võib olla ükskõik milline – tass tõeliselt head kohvi, kultuuriüritused, juuksuris käik, hea raamat, lemmikšokolaad, telefonikõne lapsepõlvesõbraga. Ka tervisesport ja arsti juures käik on heategu iseenda suhtes. Enese keha ja hinge eest hoolitsemine on parim heategu, mis sa teha saad. Eks igaüks peab küll avastama, mis on tema jaoks see hea tegu, mida keha vajab ja hing ihkab. Hea on väga subjektiivne ja võib tähendada väga erinevaid asju.
Kui endale teha midagi head, muutub meel rõõmsamaks ja see nakatab ka teisi. Iseendale tehtud heategu on tegelikult heategu kõigile, kes sinuga kokku puutuvad. Sinu rõõm muutub ka teiste rõõmuks.

Helerin Väronen

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare