-1.2 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
ArtikkelBambi lastehoiu lahendamata juhtum

Bambi lastehoiu lahendamata juhtum

2015. aasta maikuus viis Mari (nimi muudetud) oma alla kolmeaastase lapse Rapla lastehoidu Bambi. Sel hetkel ei teadnud ta ühegi Rapla lastehoiu kohta mitte midagi ning lähtus valiku tegemisel peamiselt hoidude kodulehekülgedega tutvumisest. Lastehoid Bambi reklaamib end kodulehel sõnadega: „Hoian, sest hoolin“ ning on üles seadnud hoidu tutvustava video. Just selle videoklipi kohta ütlebki Mari, et see kutsub oma last sinna viima.

Hoiuga harjutamist alustas Mari oma lapse puhul esialgu poolikute päevadega ning tuli talle järele kell 13 ehk enne lõunaune aega. Esimesel kahel päeval tervitas teda hoiu uksel õnnetu laps, aga ta ei pidanud seda millekski katastroofiliseks, vaid pigem normaalseks lapse puhul, kes alles harjub uue olukorraga.
Kolmandal päeval aga langesid asjaolud kokku nii, et Mari läks oma lapsele järele kokkulepitust varem, umbes 12 ajal. Selle asemel, et tavapärasel moel uksest sisse astuda ja oma last tervitada, jäi Mari seekord paigale, sest läbi ukse kostis tema kõrvu midagi sellist, mis sundis kuulatama.
„Kuulsin, et kisa käis. Kuulsin, kuidas ta karjus nutva lapse peale ja laps karjus: „Valus on!“,“ kirjeldab Mari. Kohvikus sellest rääkides kirjeldab naine nii viisakalt kui suudab, kuidas lastehoiu Bambi omanik ja ainus ametlik lapsehoidja Helmi Rebane väikese lapse peale bravuursete sõnadega karjus: „Mis valus, mis kuradi valus sul on!“
Samuti kuulis ta juba läbi ukse, kuidas tema laps nutma hakkas ning küsis paberit. Ukse tagant kuulates tundus, et laps oli paberi kasutamise järel maha visanud ning sellele järgnes järjekordne sõim, mille tagajärjel laps veelgi kõvemini nutma hakkas ning uuesti paberit küsis. Mari kuulis, kuidas Helmi Rebane lapsele selle palve peale kostis: „Mine võta prügikastist, kui tahad.“
Seda kuulnud, astus Mari hoiu uksest sisse. Teda tervitasid Helmi Rebase ja tol hetkel lastehoius praktikal olnud lapsehoidja-praktikandi ehmunud näod. Pärast seda intsidenti Mari enam oma pojaga Bambi hoidu tagasi ei läinud.

Käre loomus ja vali hääl

Paar nädalat hiljem kohtas Mari rongis juhuslikult sedasama lapsehoidja-praktikanti*, keda ta tol saatusliku intsidendi päeval lastehoius Bambi nägi. Vestluse käigus tekkis naistel ühine arusaam, et selles lastehoius on palju asju, mis võiks olla paremini. Sarnasele arusaamale on jõudnud ka lastehoiu Bambi naaber, lastehoiu Janne juhataja Janne Liidik.
„Ta toimetab nagu kodune ema,“ kirjeldab Janne. See tähendab seda, et Helmi Rebane on oma hoiu ainus ametlik töötaja, ainus lapsehoidja. Ta võtab hoida kuni viis last korraga, kuigi enamasti nad kõik ühel päeval korraga hoidu siiski ei satu. Sellegipoolest tuleb sellel ühel lapsehoidjal teha kõik tegevused ise. Muuhulgas tuleb tal lapsi potitada, vahetevahel ka alles potiga harjutada, nendele süüa teha, neid söömisel abistada, nendega tegeleda, mängida, õues käia, riietada ja magama panna. Seda on ühe inimese jaoks võib-olla liigagi palju.
„Inimesed on erinevad, käitumine on erinev. Ta on käredamat sorti inimene ja tal on kõva hääl,“ räägib Liidik. Mari kuulis oma kõrvaga seda käredust ja valju hääletooni, mis ebasobivaid sõnu kasutades püüdis tema last korrale kutsuda. Praktikant kinnitas Marile, et Helmi Rebane on väga teadlik oma tegevusest ning oli palunud tal ikka ja jälle aknast kiigata, ega kedagi lapsevanematest parasjagu tulemas ole.
Lastehoiu Janne asutaja ja üks lapsehoidjatest Janne Liidik on tegev Eesti Lapsehoidjate Kutseliidu juhatuses ning lapsehoidjate koolitajate esinduses. Jutud Helmi Rebase kummalistest lapsehoidmismeetoditest on jõudnud ka tema kõrvu. Samas ei usu ta, et Rebane lastele haiget teeks ja ei ole seetõttu ise veel häirekella lööma hakanud. Küll aga nendib ta, et seda on kutsekojas arutatud, kuidas nemad saaksid sekkuda, kui lapsehoidjate kohta laekuvad sarnased signaalid.
Üks võimalus selleks on kutsepädevuse hindamine, mille raames tuleb lapsehoidjal teha eneseanalüüs selgitamaks, kas ta suudab tagada lapsele füüsilise ja vaimse heaolu.
Praktikant on Marile kirjeldanud näiteks seda, kuidas tulenevalt oma äkilisest iseloomust lukustas Helmi Rebane nutva lapse tualettruumi rahunema.
Karjumine ja äkiline loomus moodustavad aga paraku vaid ühe asja mitmest, mida lapsehoidja Helmi Rebase kohta räägitakse. Nagu Bambi kodulehel võib videost näha, on Bambi koduhoid. Ühe väga ilusa, remonditud kodu hoid. Lapsevanem Mari kuulis praktikandilt, et lapsi sunniti ka krõbedate kevadilmadega õues kivitrepil enne tuppa minemist jalanõud ja sokid jalast ära võtma.
Kuuldust ehmunud naine läks Rapla vallavalitsusse ning küsis, kuhu ning kelle poole sellise murega pöörduda. Teda suunati Rapla valla haridusnõuniku Tiina Roosimägi jutule. Haridusnõunik oli Mari kirjeldatust samuti naise sõnul silmnähtavalt ehmunud ning lubas selle teema kohe ette võtta ning läks oma jutuga isegi nii kaugele, et lubas juhtumiga tegelemise võtta oma „südameasjaks“.

Kes hoiab lapsi?

Üks suurimaid murekohti on aga see, et selles lastehoius ei ole alati professionaalset ja usaldusväärset lapsehoidjat kohal. Nimelt on teada, et Helmi Rebane külastab vahetevahel päevasel ajal ilusalonge. Tavaliselt just sellisel kellaajal, kui lapsed lõunaund magavad. Seega on õigustatud küsimus, kelle hoole all on lapsed sel ajal, kui lapsehoidja viibib mujal?
Selge on see, et päris üksi ta lapsi ei jäta. On spekuleeritud, et ajutiselt võis ta lapsi jätta täiskasvanud, kuid intellektipuudega poja hoole alla, mis tekitab põhjendatud muret nii lapsevanemates kui ka ametnikes. Nimelt on maavalitsuse lastehoiule väljastatud tegevusloas selgelt kirjas, et tema poeg ei tohi hoiu teostamise ajal viibida eluruumides. Rääkimata siis veel väikeste mudilaste iseseisvast hoidmisest. Nii ärkveloleku kui ka uneajal.
Selle mure pärast leppis Mari Rapla valla haridusnõuniku Tiina Roosimägiga kokku, et niipea, kui on teada, et Helmi Rebane on tööpäeval päevasel ajal endale ilusalongi aja kirja pannud, tuleb Mari vallavalitsusse ning teavitab sellest Roosimäge, kes saaks kohe minna ning kontrollida, kes Helmi Rebase puudumisel laste heaolu eest seisab ning neid hoiab.
Kui selline situatsioon saabus ning Mari üheskoos praktikandiga valda ametnikku asjaoludest teavitama läks, selgus, et Roosimägi viibis parasjagu puhkusel. Teda asendanud ametnik naiste edastatud infoga nende teada õigesti ei käitunud. Teada on, et Helmi Rebane tol päeval ilusalongi protseduurile ei ilmunud. Nädal hiljem samas salongis juuksurit külastanud Rebane rääkis juuksurile julgelt ja teadlikult, et „näe, sinu töökaaslane saatis sotsiaaltöötaja mulle kaela, aga vot, olin kodus“.

Stina Andok / illustreeriv foto: Siim Solman
Loe pikemalt 9. novembri Raplamaa Sõnumitest

6 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare