-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
PersoonMattias Reinaas – 11-aastane Kohila poiss, kahekordne maailmameister

Mattias Reinaas – 11-aastane Kohila poiss, kahekordne maailmameister

Neljapäev, 6. oktoober 2016. Lake Havasu, Arizona osariik, Ameerika Ühendriigid. 11-aastane Kohila noormees Mattias Reinaas võistleb omavanuste konkurentsis jetisõidu maailmameistritiitli nimel. Viimastel aastatel on tema vanuseklassi lisandunud trobikond häid sõitjaid, ent noort eestlast võib lugeda üheks tiitlipretendendiks.

Tema põhilised konkurendid on kohalikud sõitjad USA-st, Dubaist, Taimaalt. Esimeses sõidus võtabki Kohila gümnaasiumi viienda klassi õpilane esikoha. Teises sõidus valis ta turvalisema sõidutehnika, et meistritiitlit mitte ohtu seada. Mattias sõidab stabiilse kiirusega teisel kohal, viimasel ringil langeb kolmandaks. Teise koha nimel pole põhjust pingutada, sest otsene vastane tiitlile ei pretendeeri. Sellest piisab maailmameistritiitli kindlustamiseks. Reedesel autasustamisel kuulutatakse Mattias Reinaas IJSBA World Finals 35. juubeliaastal klassis Junior Ski 10-12 Lites maailmameistriks. Teiseks tuli Julien Beaumer (USA) ja kolmas oli Corban Farnley (USA).
Iga aasta oktoobris Lake Havasus toimuvat jetisõidu võistlust võib pidada maailma kõrgeima tasemega võistluseks. Nii ütleb ka tiitel, mille Reinaas võitis – maailmameister. Enamasti on seal kohal parimad sõitjad nii Euroopast, Põhja-Ameerikast kui ka mujalt maailmast. Siiski pole see ainuke maailmameistritiitel, mida jetisõidus välja antakse. Sama õigus on ka teisel ülemaailmsel jetiliidul UIM. Nende korraldatud maailmameistrivõistlused peeti juunikuus Hispaanias Denia linnas.
Ka seal võitis Reinaas esikoha, kuid konkurents ei olnud võrreldav USA võistlustega. Teiseks jäänud võistlejale suutis noor Kohila poiss ära teha tervelt ühe ringiga. Mattiase isa Ott Reinaas selgitas, et Hispaanias oli võistluse konkurents nõrgem kui Lake Havasus, sest Ameerika Ühendriikide ja Kanada sõitjad naljalt Euroopasse võistlema ei tule. Nende jaoks on piisavalt atraktiivsed ka kodustel veekogudel peetavad sõidud.
Seega teenis Mattias tublide sõitudega tänavu kaks maailmameistritiitlit. Väga vähesed 11-aastased noormehed või tüdrukud võivad tõsimeeli öelda, et nad on oma spordialal tulnud ühe aasta sees kahekordseks maailmameistriks. Mattias Reinaas kuulub nende sekka. Ilma igasuguse kahtluseta on 2016. aasta tema jaoks spordivaldkonnas igati korda läinud.

Siim Jõgis/ foto: erakogu
Loe pikemalt 14. detsembri Raplamaa Sõnumitest