6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelElu kirju ja mänglev kui muusika

Elu kirju ja mänglev kui muusika

Jasmin Elshal (16) on sündinud Taanis ning elas seal üheksa esimest eluaastat. Ülejäänud aja on ta elanud koos emaga Eestis, enamiku sellest Märjamaa vallas. Jasmin on laulja ja unistaja ning eelkõige maailmakodanik, kes hindab kõrgelt vabadust olla tema ise.

Jasmini Eestis üles kasvanud soome ja vene päritolu ema Jelena õppis enne Jasmini sündi ülikoolis. Ta osales õpingute käigus projektis, mis viis teda Taani. Seal kohtus ta projektiga seoses Egiptusest pärit noormehe Mohamediga. „Projekt õnnestus,“ ütleb Jelena naerdes. Tänu sellele projektile ning Jelena ja Mohamedi kohtumisele sündis maailma Jasmin. Kuna tol ajal oli Jasmini isal väga keeruline saada viisat Eestisse, otsustati jääda Taani.
Taanis elas perekond kokku üheksa aastat, enne kui Jelena ja Jasmin Eestisse kolisid. Algul elati lühikest aega Tallinnas, kus Jasmin käis vene keelt kõnelevatele lastele mõeldud eestikeelse õppega koolis. Kooliteed alustas ta Eestis teises klassis, kuigi oli Taanis teise klassi juba läbinud. Põhjuseks oli puhtalt keeleline takistus. Jasmin küll oskas emakeelena taani keelt, väiksena ka araabia keelt ja rääkis väga hästi vene keelt, kuid Eestisse kolimise ajal ei rääkinud ta veel mitte ühtegi sõna eesti keelt.
Siis õnnestus Jelenal soetada maatükk Märjamaale, kuhu tegus naine plaanis koos õega luua ökoküla. Seega koliti ühiselt Märjamaale ja Jasmin alustas õppimist Varbola koolis.

Stina Andok / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 29. märtsi Raplamaa Sõnumitest