Kodulinnud vajavad kaitset linnugripi eest

0

Veterinaar- ja toiduamet hoiatab, et linnugripi Eestisse jõudmise oht suureneb potentsiaalselt viirust levitavate rändlindude saabumisega. Kõige enam on linnugripist ohustatud kodu-, vee- ja röövlinnud.

Lindude gripp on väga nakkav ja ägedalt kulgev uluk- ja kodulindude viirushaigus. See eriti ohtlik loomataud põhjustab lindude massilist haigestumist, suurt suremust ning ulatuslikku majanduslikku kahju. Linnud nakatuvad seedetrakti või hingamisteede kaudu. Haigete lindude ravi puudub.
Raplamaal on suuremaid lindlaid 10, kokku aga (ka segafarmides, kus peetakse loomi ja linde koos) 140. Rap­lamaa veterinaarkeskuse juhataja Aavo Lumi sõnul külastavad volitatud vetarstid oma piirkonna looma- ja linnupidajaid ja annavad kompetentset infot nii sigade Aafrika katku kui ka linnugripi bioohutusmeetmete kohta.

Helerin Väronen  / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 15. märtsi Raplamaa Sõnumitest