-1.7 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
LisalehtLisaleht Koduloolane: Luterlikul kirikul on tänavu juubelite aasta

Lisaleht Koduloolane: Luterlikul kirikul on tänavu juubelite aasta

Anno Domini 2017 on Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku jaoks kahekordne juubeliaasta. Koos kogu luterliku maailmaga tähistame 500 aasta möödumist reformatsioonist ehk usupuhastuse algusest, mille käik on oluliselt mõjutanud ka meie rahva hilisemat aja-, kultuuri- ja kirikulugu. Martin Lutheri kuulsa 95 vaidlusteesi avalikustamist 31. oktoobril 1517. aastal on kokkuleppeliselt peetud luterliku kiriku sünnipäevaks maailmas.

Lutheri algatatud ja tema mõttekaaslaste poolt edasiarendatud usu-uuendus sai oluliseks pöördepunktiks mitte ainult tolleaegsele katoliku kirikule, vaid kogu ühiskonnaelule. On isegi väidetud, et Lutheri ajaloolised haamrilöögid Wittenbergi lossikiriku uksel viis sajandit tagasi kuulutasid keskaja lõppu ja uusaja algust. 1555. aastal sõlmitud Augsburgi usurahuga kehtestati reegel „kelle võim, selle usk“, millega suudeti lõpetada ususõjad Saksamaal ning vürstiriigid jagunesid kas katoliiklikeks või protestantlikeks.
Kuigi tänases maailmas eksisteerib lugematu arv erinevaid kristlikke konfessioone ja usutunnistusi, on kirik oma killustatusele vaatamata nagu paljuharuline puu, millel on siiski üks tüvi ja ka ühed juured. Märgiliseks sündmuseks selle mõistmisel oli eelmise aasta usupuhastuspühal Lundi katedraalis Rootsis toimunud ajalooline kohtumine paavst Franciscuse ja Luterliku Maailmaliidu juhtide vahel koos lepituspalvuse ning ühisdeklaratsioonile allakirjutamisega

Mihkel Kukk,Rapla koguduse õpetaja  / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 8. märtsi Raplamaa Sõnumitest

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare