6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusEesti klubivuti suurim test

Eesti klubivuti suurim test

Neli Eesti tugevamat jalgpalliklubi alustavad käesoleval nädalal mänge UEFA Meistrite Liiga ja UEFA Euroopa Liiga eelringides. See on igal suvel Eesti tippklubidele avanev võimalus end proovile panna teiste Euroopa võistkondade vastu.

Varasematel hooaegadel on Eestit kõige edukamalt esindanud Nõmme Kalju ja FC Levadia. Kuidas läheb tänavu? Neli Eesti klubi – FCI Tallinn, FC Levadia, Nõmme Kalju ja FC Flora said teada oma Euroopa karikasarjade vastased 19. juunil.
Esimesena asus võistlustulle Eesti 2016. aasta meister FCI Tallinn (endise nimega Infonet), kes alustas mänge teisipäeva, 27. juuni õhtul Maltal, vastaseks kohaliku liiga meister Hibernians. Lehe trükkimineku ajaks ei olnud veel mäng alanud, kuid ilmumise ajal on tulemus selge.
Euroopa karikasarjade mängud annavad igal suvel ausa pildi sellest, mis tasemel Eesti tippklubid võrreldes muu Euroopaga on. Kui mõned sähvakad kõrvale jätta, on pilt enamasti üsna armetu.
Näiteks on praegune Premium Liiga liider FC Flora osalenud Euroopa karikasarjade eelringides 22 korda, kuid teise ringi on edasi pääsenud kõigest ühe korra. Eelmisel hooajal mängiti UEFA Meistrite Liiga esimeses ringis Gibraltari meistri Linclon Red Impsi vastu. Vaatamata kodumurul teenitud 2:1 võidule langeti võõrsilmängu järel ikkagi konkurentsist välja. See oli tõsine põrumine, mis maksis toonasele peatreenerile Norbert Hurdale tema töökoha.
Nüüd on aeg vigade paranduseks. FC Floral on noor ja ambitsioonikas koosseis. Tänavu on neil UEFA Euroopa Liiga esimese ringi vastaseks Sloveenia klubi NK Domžale. Esimene mäng on neljapäeval, 29. juunil võõrsil. Nädal hiljem mängitakse korduskohtumises juba A le Coq Arenal.
Küllap võib kõige enam loosiga rahul olla Nõmme Kalju, kes läheb vastamisi Fääri saarte satsi B36 Torshavniga. Eelmise hooaja lõpetasid nad Fääri saarte meistrivõistlustel neljandal kohal. 2016. aastal näitas Kalju UEFA Euroopa Liiga eelringides vägagi lennukat minekut. Järjest alistati Trakai (Leedu) ja Maccabi Haifa (Iisrael) ning mindi kolmandas eelringis vastamisi Türgi klubiga Osmanlispor. Nende peale hammas küll ei hakanud, aga vähemalt sai tõestatud, et Eesti klubil on võimalik Euroopas edukalt mängida. Kalju alustab tänavust euroteekonda neljapäeva, 29. juuni õhtul A le Coq Arenal. Tõenäoliselt on just nendel enim lootust ka tänavu esimesest ringist edasi murda.
Neljas Eesti klubi FC Levadia läheb vastamisi praeguse Iirimaa liiga liidermeeskonna Cork City’ga. Nende liigavorm kõneleb iseenda eest. Senisest 19 voorust on Cork City võitnud 18 ja viiki mänginud ühe mängu. Levadial läheb keeruliseks, kuid maha neid kanda ei saa. Oma šansid edasipääsuks on kõigil Eesti klubidel. Nendeks kaheks nädalaks, mis praegu käivad, on Eesti tippklubid valmistunud aasta algusest saati. Edu või ebaedu Euroopas jätab märkimisväärse jälje sellele, kas hooaja saab sügisel edukalt kokku võtta või mitte.
Ei saa unustada, et Islandi koondise edukas mäng eelmise aasta Euroopa meistrivõistlustel võttis Eestilt argumendi, millega varem nigelaid tulemusi õigustati – me oleme väike riik. Island on rahvaarvu poolest Eestist kolm korda väiksem, ent suutis suurel areenil suuri tegusid teha. Ehk suudavad neli Eesti klubi “teha Islandit” Euroopa karikasarjades. Mina igal juhul loodan.

Siim Jõgis / foto: Siim Solman

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare