Lisaleht Koduloolane: Märjamaa valla ja selle lähikonna lõõtspillimängijatest

0

Uurimistöö teema valisin isiklikust huvist lõõtspilli vastu. Nimelt minu suguvõsas on nii mõnigi lõõtspillimängija olnud ja on hetkelgi.

Minu isapoolne vanavanaisa Oskar Pesti oli oma külas tuntud lõõtspillimängija, kelle lugusid sai kuulata Eesti Raadio vahendusel. Vanatädi Milli Teern mängib akordioni, mida ka vahel lõõtspilliks kutsutakse, minu emapoolne vanavanaonu, kes omal ajal II maailmasõjas elu kaotas, ostis noore poisina pilli, mida pärandati hiljem suguvõsas edasi ja tänu sellele õppis nii mõnigi seda rahvapilli mängima.
Minu ema Eve Burmeister on esimene naine Eestis, kes endale ise lõõtspilli valmistas ja seda ka täiskasvanueas mängima õppis. Teema vastu tekkis põhjalikum huvi 22.novembril 2014. aastal, kui Märjamaal toimus lõõtspillipäev ja sain osa loengust ning vanadest lindistustest Velise valla lõõtsamängijatest.
Töö eesmärgiks on kaardistada Märjamaa valla ja selle lähikonna praegused ja varasemad lõõtspillimängijad ning jäädvustada pärimuslooliselt huvipakkuvat, kuid samas kiiresti kaduvat infot. Töö metoodika on küsimustega suunatud intervjuu ja vestlus.

Uku Burmeister, Gustav Adolfi gümnaasium. Juhendajad: Eve Burmeister ja Merle Ilus / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 7. juuni Raplamaa Sõnumitest