6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusKuhu kaob kergejõustik? Rapla vajab (normaalmõõtmetega) staadionit!

Kuhu kaob kergejõustik? Rapla vajab (normaalmõõtmetega) staadionit!

Kergejõustikku on peetud põhi-spordialaks. Mitmekülgne liikumine annab võimaluse väljakujunemiseks teistele spordialadele nagu korvpall, võrkpall, jalgpall jne. Spordiala areng sõltub väga võimalustest – eeskätt baasidest, eestvedajatest-organisaatoritest ja huvist olla terve liikuv inimene kõrge eani.

Raplas on edukalt arenenud (nüüd) korvpall, jalgpall ja Kohilas võrkpall. Kas kergejõustik on kadumas? Kuue- ja seitsmekümnendatel olid Rapla kergejõustikuvõistkonnad Tallinna ja Tartu järel kolmandatel kohtadel. Rapla spordikoolis tegutsesid edukalt kergejõustiku, korvpalli ja lauatennise osakonnad.
Korvpall sai algtegutsemise Heino Leiteni, Lembit Reidla, Aare Soome ja teiste organiseerimisel. Kergejõustikus oli edukas treener Toivo Ilves, lisandus ka abiväge: Epp Ilves, Henno Kaas ja Lembit Niinoja. Paljud Rapla kergejõustiklased kuulusid Eesti koondisesse, eriti koolinoored.
Rapla staadion läks pärast remonditöid käiku 1968. aastal. Nüüd on see muutunud võistluste korraldamiseks kõlbmatuks. Muruväljakut hoiab õnneks korras Raplamaa jalgpallikool. Mitmeid aastaid on lubatud Rapla staadionit rekonstrueerida. Planeeritud on ehitada paviljon kergejõustiklastele ja jalgpalluritele kasutamiseks. Hea plaan seegi!
Kergejõustik on koolinoorte seas tagasihoidlikuks muutunud. Igal aastal toimuvad koolinoorte nn meistrivõistlused maikuus Kohila staadionil, kus peaksid kohal olema maakonna kõikide koolide esindused. Kooli au kaitsmine on oluline esmalt kehalise kasvatuse õpetajatele.
Käesoleva aasta koolinoorte meistrivõistlustel kergejõustikus osalesid Rapla ühisgümnaasiumist ja Rapla Vesiroosi gümnaasiumist kokku ainult üksteist õpilast. Pendelteatejooksus ei suudetud välja panna esindust, kus oli vaja osaleda viiel tüdrukul ja viiel poisil. Väike Eidapere suutis ka pendelteatejooksus osaleda. Nad said eduka kolmanda koha.
Maakonna suvemängudel oli sama kesine olukord kergejõustikuvõistlustel. Igal vallal on kultuuri- ja sporditöö organisaatorid, kelle huvi peaks olema valla spordiau kaitsmine valdade suve- ja ka talimängudel. Edukas oli jällegi väike Kaiu, kes isegi pendelteatejooksus osales ja saavutas (suure Kohila) järel teise koha. Rapla ei suutnud ka teatejooksus osaleda. Võistkondlikult jäädi kuuendaks.
Valdade liitmisega ei tohiks piirkondlik tegevus väheneda. Tuleks leida võistlustel süsteem, et kohalikud piirkonnad oleks ikka huvitatud esinema suure valla võistlustel ja üritustel.
Rapla spordiveteranide koondis on aastaid püüdnud ürituste korraldamisega anda võimalusi tegeleda erinevatel spordialadel, süvendada liikumisvajadust ka kõrge eani. Järjekordne suvespordipäev toimub 15. juulil Märjamaal. Alustame kell 10 petankiga. Kell 13 saavad alguse kergejõustikualad, noolevise, kombineeritud võistlus. Kuna on noorte- ja lasteaasta, kutsume noori ja lapsi ka võistlema, jooksma, hüppama, jalgpalli mängima. Kombineeritud võistluses võib laps osaleda oma ema-isa või vanaema-vanaisaga. Teeme ühe kena liikumise-spordipäeva!

Leili Kaas / Foto: Juulija Kuum

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare