-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSFOTOD: 1200 noort jalgpallurit – nii palju pole Rapla varem näinud

FOTOD: 1200 noort jalgpallurit – nii palju pole Rapla varem näinud

Siim Jõgis / fotod: Siim Solman.

Laste jalgpallis tuleb sagedamini ette mängusituatsioone, mida täiskasvanute jalgpallis harva kohtab. Selles võis möödunud nädalal veenduda Rapla ühisgümnaasiumi staadionil, kus toimus 2.-5. augustini järjekorras kaheksas Jalkafest.

Tänavusel festivalil osales rekordiliselt palju võistkondi ja lapsi – suurusjärgus 1200 last 88 võistkonnast. Võrreldes varasemate aastatega märgivad mõlemad numbrid rekordit.
Mis põnevaid mängusituatsioone siis laste jalgpallis ette tuli? No näiteks on haruldane, et täiskasvanute mängus lüüakse värav otse nurgalöögist. Lapsed said sellega Jalkafestil hakkama. Põnev oli muidugi näha ka sellist episoodi, kus ühe pealelöögi ajal põrkas pall kaks korda latti, enne kui üle otsajoone lendas.


Mängu käigus peegeldub laste pilkudest pühendumine ja seeläbi kirg jalgpalli vastu. Isegi kui neist kõigist poistest ja tüdrukutest tulevikus sportlast ei kasva, omandavad nad palliväljakul mitmeid olulisi hoiakuid – võiduni viib pingutus, meeskonnatöö ja pühendumine. Viimased kaheksa aastat on Eesti noored jalgpallurid tulnud juuli lõpus ja augusti alguses Raplasse, et neid omadusi arendada ja selgitada välja parimad jalgpallis. Viimastel aastatel on tulnud neile seltsi ja konkurentsi pakkuma ka võistkonnad välismaalt. Sel korral tulid külalised Lätist ja Ukrainast, vastavalt SK Babite ja FC Snovsk.
Raplamaa JK treener ja Jalkafesti peakorraldaja Taavi Tüvist ütles, et välisvõistkonnad annavad ikka ja alati juurde positiivset nooti. “Mängud nende osalusel on teise atmosfääriga ja pingelisemad. See aasta osales uus klubi Lätist – SK Babite, kelle noortetöö on Lätimaa üks eesrindlikumaid. Nemad võitsid ka 2009. aasta poiste A taseme turniiri. Ukraina poisid mängisid väga võitluslikult ja said treeneritelt korralikult “piitsa”, kuid hiljem ka “präänikut”. Kahjuks jäid tulemata Soome võistkonnad, kellega oli kokkulepe tegelikult olemas,” ütles Tüvist.
Välisvõistkondade kaasamist pidas oluliseks ka Läänemaa JK treener Triin Vellemäe. “Eks see ikka muudab turniiri atraktiivsemaks. Meie saime mängida U12 vanuseklassis ukrainlastega. Samas ma ütlen ka seda, et isegi kui välismaa võistkondi ei oleks kaasatud, oleksime meie ikkagi tulnud,” ütles ta. Vellemäe kiitis ka RÜG-i staadioni muru kvaliteeti, öeldes, et see oli väga hea. Läänemaa JK võistkonnad on Jalkafestil osalenud viimasel viiel aastal. Vellemäe sõnul oli tänavune festival korralduse poolest parem kui varasemad.
Raplamaa JK tiimidest tegi kõige parema esituse 2006. aastal sündinud poiste võistkond. Neile pööras õnn selja alles finaali penaltiseerias, kus tuli leppida hõbemedalitega.
Tüvist ütles, et turniir kulges rahuldavalt ja pigem hästi. Probleem tekkis kahel päeval natukene ajakavast kinni pidamisega, aga lõpuks laabus kõik. Ühtegi ebameeldivat üllatust – näiteks tulemata jäänud võistkondi – neil päevil ei olnud. “Ka ilmataat oli meiega ühes paadis, kerget vihma saime vaid laupäeval, kuid päike kuivatas kõik ka kiirelt ära. Lastele meeldib muidu vihmase ilmaga mängida väga, saab libistada ja hullata,” ütles Tüvist.
Ühe puudujäägina tänavusel festivalil tõi ta välja selle, et parandada saaks autasustamistseremooniat. “Mis mulle meeldis, oli Rapla­maa JK enda õpilaste abi ürituse tegemistes. Vanemad tüdrukud tegutsesid väga professionaalselt kohvikus ja võistkondade administreerimisega. Suuremad poisid olid väga tublid kohtunikud nooremate vanuste turniiridel. Vanemate laste turniiridele kutsusime litsentseeritud kohtunikud kaugemalt,” rääkis Tüvist.
Tuleval aastal on plaanis võtta festival ette veel suuremalt kui nüüd. On ka põhjust. Teatavasti tähistab Eesti järgmisel aastal 100. sünnipäeva ja see annab ka Jalkafestile oma värvingu. Siis saab Raplast vähemalt kolmeks päevaks jalgpallipealinn, lubas Tüvist.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare