-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArvamusOngi valimised ukse ees

Ongi valimised ukse ees

Raplamaa Sõnumid.

Tänasest algab kandidaatide registreerimiseks esitamine. Võib arvata, et erakondade nimekirjad on ammuilma ootel olnud ja valimisliitudeski kokkulepped sõlmitud, nii et võimalike kandidaatide tutvustamise kampaaniad võivad kas või homme alata.
Ega selle tähtsa asjaga tohigi venitada, sest ees on ju väga erilised valimised. Midagi umbes taolist oli viimati 1939. aastal. Ka siis said vallad vahetult enne valimisi ühendatud ja volikogusid valiti varasemaga võrreldes suuremal territooriumil võõramate inimeste hulgast. Nüüd on enamuses valdades sama seis – uued territooriumid, uued inimesed, uued probleemid… Tegelikult kõiki tekkida võivaid probleeme ei oskagi ju veel nimetada, läheb veel aega, enne kui miinuseid plussidest eraldama saab hakata.
Kandideerijate esitamisel on meil siin Raplamaal kordades kergem kui näiteks naabritel Pärnu või Paide linnas. Ei ole ju võimalik, et iga pärnakas või paidelane tunneb kõiki neid külanaisi ja -mehi, kes nüüd linnavõimu tüüri juurde tükivad. Sellega võrreldes tekitab Vigala liitumine Märjamaaga või Kehtna ühinemine Järvakandiga tühise hulga küsimusi. Suures Raplas tuleb ilmselt küll natuke rohkem seletamist, kuid midagi väga ilmvõimatut pole sealgi.
Äärealade tegijate nimesid (linlastest ei tasu rääkidagi) on ehk varemgi kuuldud, nüüd tuleb lihtsalt nimi näoga kokku viia ja see kooslus pähe õppida. Hoopis keerulisem on aga erakondade seis. Ja üldse mitte sellepärast, et sealgi võivad uued isikud esile tõusta. Parteide probleem on küllap rohkem ikka selles, et viimastel aastatel on saadetud korda mõndagi, mis keskmise valija usaldust nende vastu vähendanud.
Tegelikult oli seda usaldamatust juba eelmistel valimistel küllaga ja see tõi üle Eesti mitmel pool võimu juurde valimisliite, kes on suutnud vastutust igati väärikalt kanda. Ei ole olnud nii, nagu hoiatati, et valimisliidud tulevad, jagavad kõik hüved omade vahel ära ja kaovad siis vastutust võtmata. Pigem on selline käsi peseb kätt mentaliteet olnud iseloomulik ikka erakondadele. Nõnda võibki oletada, et ees seisvatel valimistel kasvab valimisliitudele panustajate hulk veelgi.
See aga tähendab, et kampaania algusega ei tohi keegi venitada – valimispäev, 15. oktoober on käes kiiremini, kui karta oskame. Kuni 30. augustini hoiab Raplamaa Sõnumite toimetus lehe arvamusküljed kandideerijatele oma sisuliste seisukohtade tutvustamise (mitte enda kiitmise!) tarbeks avatuna. Sealt edasi paneme väravad lukku ja piltlikult öeldes teeb luku lahti veel ainult raha. Äraseletatult tähendab see, et alates 6. septembri lehest tõlgendame kõiki valimiseelseid jutte valimisreklaamina. Nii et kui kellelgi on midagi asjalikku ja olulist öelda, siis oleme praegu veel ütleja teenistuses.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare