-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
PersoonErki Tammenurm - maailmarännakutelt tagasi kodumaal

Erki Tammenurm – maailmarännakutelt tagasi kodumaal

Siim Jõgis / foto: Siim Solman

Loetud nädalad tagasi krooniti Erki Jõe tänava tenniseväljakutel Rapla maakonna meistriks meeste tennise üksikmängus. Ometi on tennis tema jaoks teisejärguline hobi. Sügisel, talvel ja kevadel mängib ta hoopis esiliiga tasemel võrkpalli ning töötab vabatahtlikuna oma meeskonna SK Neemeco mänedžerina.

Erki Tammenurm (27) kasvas üles Raplas ning omandas siin ka keskhariduse. Vahepeal viis elu teda laia maailma avastama, kuid viimane aasta ja pisut peale on ta tagasi kodumaal. Tänavu kevadel võttis Tammenurm oma elus vastu uue väljakutse.


Varem oli ta aasta aega töötanud Eesti jalgpalliliidus A-koondise ja noortekoondiste varustuse osakonna juhina. Tema ülesanne oli tellida ning ette valmistada vormid, millega nii A-koondis kui ka noortekoondised mängisid. Kokku on neid jalgpalliliidus neliteist. See võimaldas näha Eesti jalgpallikoondise köögipoolt väga lähedalt ja anda oma väike panus kohaliku tippjalgpalli edenemisse.
Näiteks oli Tammenurm kohal 2016. aasta 13. novembril Brüsselis, kus Eesti kaotas Belgiale 8:1. “Tööalaselt just kõige meeldivam kogemus ei olnud, aga kogemus oli super. Korraldus oli tipptasemel ja ma nägin, kuidas maailma superstaarid meie vastu mängisid,” ütles Tammenurm.
Tribüünidel filmis ta ning lõikas kokku mängusituatsioone, mida peatreener Martin Reim poolajal ja pärast mängu analüüsimiseks mängijatele näitas. Naljaga pooleks saab öelda, et Tammenurme periood Eesti koondise juures oli üsna õnnetu. Sellesse aega jäid suured kaotused Portugali, Bosnia ja Hertsegoviina ning Belgia vastu, aga samas ka võidud Andorra, Gibraltari ja Horvaatia üle.
Alates tänavu aprillist töötab Tammenurm firmas Novitas OÜ, kel on ainuõigus tuua Baltikumi turule maailmakuulsa brändi Oakley spordiprille ja -tarbeid. Näiteks kasutavad vähemalt pool Tour de France’i jalgratturitest just Oakley prille. Tammenurm töötab Novitas OÜ-s müügijuhina.
Uuel töökohal alustamine tõi kaasa ka väikese miinuse. See tähendas, et noormehel tuli ohverdada oma suvepuhkus töö nimel. Niisiis tuleb tal suur osa suvest veeta ranna asemel kontoris. Töökoht asub Tallinnas ja seal elab Tammenurm nädala sees. Nädalavahetusteks eelistab ta siiski maale sõita ning viibib enamasti oma vanematekodus Selis.

42 erinevat turniiri
Enne jalgpalliliitu tööle asumist töötas Tammenurm kaks aastat ATP, WTA ja Grand Slam’i tenniseturniiride juures. See periood koosnes tema jaoks suuresti reisimisest, hotellides ööbimisest ja tennisemängude vaatamisest. Tammenurme ülesanne oli tribüünidel kohtumisi jälgida ning edastada statistika võimalikult kiiresti oma firmale, kust see läks edasi kogu maailma kihlveokontoritele. Nemad said Tammenurme edastatud statistika põhjal sättida oma koefitsiente. Veel enne seda töötas ta ülikooli kõrvalt sellises ettevõttes nagu Sportradar.
Pärast Rapla ühisgümnaasiumi lõpetamist 2009 jätkas ta haridusteed Tallinna Tehnikaülikoolis majanduse ja ärinduse erialal. Samal ajal jätkus ka tema huvi tennise vastu, mis oli alguse saanud juba põhikoolis. Tammenurme õemees on tenniseekspert, kohtunik ja telekommentaator Margus Uba, kelle kaudu avanes võimalus Eesti suurematel tenniseturniiridel vabatahtlikuna kaasa lüüa. Sealtkaudu avanes ka tee Sportradarisse.
Reisida mööda maailma, vaadata absoluutset tipptennist ja elada hotellides – see kõlas 24-aastasele vallalisele noormehele unistuste tööna. Loomulikult haaras Tammenurm võimalusest kinni ja sukeldus maailma tipptennisesse. “Kaks aastat töötasin päris intensiivselt. Tegin kokkuvõtte, et käisin 42 turniiril 22 riigis,” rääkis Tammenurm. Nende 42 turniiri sisse mahtusid ka neli Grand Slam’i turniiri (Prantsusmaa lahtised meistrivõistlused (Roland Garros) mais-juunis ja Ameerika Ühendriikide lahtised meistrivõistlused augustis-septembris). Mõlemal käis ta kaks korda.
Üks unistus jäi tal sellest perioodist siiski täitumata. Nüüd rääkis ta, et oleks võinud ka Inglismaa lahtistel meistrivõistlustel (Wimbledon) ära käia, aga kahjuks ei jõudnud. Tookord sõltus see pisut ka temast endast. Nimelt kattus selle turniiri aeg jaanipäevajärgse ajaga ning see oli just see periood aastas, kui Tammenurm tahtis tagasi kodumaale tulla ning pisut lõõgastuda.

Reket sobib
Ise ütles ta, et kõikide nende reiside ja rännakute ajal mõlkus tal meeles üks mõte: ühel päeval tahan püsivalt tagasi kodumaale. Kahe aasta jooksul rändas ta läbi mitmed maailma suurlinnad nagu Peking ja New York, aga üheski ei tekkinud soovi sinna alaliselt püsima jääda. Võib-olla kõige mõnusama õhkkonnaga linn oli tema jaoks Austria pealinn Viin kogu oma kunsti- ja kultuuriajalooga. Ometi on oma kodumaa veel hingelähedasem.
Kuigi tööelu käib Tammenurmel suuresti pealinnas, tunneb ta Raplaga enda sõnul jätkuvalt tihedat sidet. “Kasvasin siin üles, käisin koolis ja minu parimad sõbrad on siit pärit,” ütles ta.
Lapsepõlves puutus Tammenurm kokku väga erinevate spordialadega. See on andnud talle mitmetahulise põhja, mis on aidanud olla võrdlemisi edukas nii tennises, squashis kui ka võrkpallis. Mis puudutab tennist ja squashi, siis reket talle enda sõnul sobib. Juba lapsena sõidutas isa teda regulaarselt Valgusse lauatennisetrenni. Noorteklassides saavutas ta isegi mõned maakondlikud tiitlid, aga praegu enam selle alaga ei tegele.

SK Neemeco
Hoopis südamelähedasem on võrkpall, millega Tammenurm tegi tutvust sarnaselt tennisega põhikooli ajal. Raplas harjutas ta Tarmo Rahuoja ja Raigo Tatriku käe all. Keskkooli ajal hakkas ta oskuste parandamiseks õhtuti ka Tallinnas treeningutel käima. Võrkpalli juurde on Tammenurm jäänud tänaseni. Alles kevadel lõpetas tema meeskond SK Neemeco debüüthooaja Eesti esiliigas neljandal kohal.
Hooaja alguses seati eesmärk, et tahaks play-off’is vähemalt poolfinaali jõuda. See õnnestus. Kuid teatavasti kasvab süües isu ning sinna jõudes loodeti vähemalt medal võtta. Tammenurm ütles, et tol hetkel oli medalita jäämine raske.
Võiduiha on see, mis Tammenurme tagant sunnib. Tema puhul on tegemist inimesega, kes ei taha poolikuks jätta ühtegi ettevõtmist. Ainuke viis millegagi alustada on pühenduda sellele täiest hingest. Niisiis võtab SK Neemeco sügisel algava esiliiga hooaja ette hoopis tõsisemalt. Augusti alguses läheb lahti füüsiline ettevalmistus, et pikaks hooajaks valmis olla. Enam ei taheta leppida vähema kui medaliga. Omavahel räägitakse lausa sihist panna esiliiga järgmise aasta kevadel kinni.
Lisaks mängimisele tegeleb Tammenurm ka SK Neemeco manageerimisega. Näiteks on tema ülesanne sponsorite kaasamine, et meeskond toimiks. Lihtne see ülesanne pole. Kõik käib isikliku suhtlemise kaudu. Seni igaljuhul kõik toimib ja uuele hooajale minnakse vastu lootusrikkalt. Kodumänge peab SK Neemeco Tallinna 32. keskkooli võimlas Mustamäel. Hooaeg algab oktoobris.

Kümme küsimust Erki Tammenurmele

Mis su lemmikfilm on?
Ühteainsat välja tuua on raske. Viimane film, mis hinge läks, oli “Hidden Figures” (“Avastamata arvud”).

Soovita head raamatut.
Põhiliselt loen autobiograafiaid, üks ääretult hea nendest oli Andre Agassi elulugu.

Nimeta linn/riik/koht maailmas, kus kindlasti tahaksid ära käia.
Uus-Meremaa.

Mis on su lemmik hilisõhtune snäkk?
Puuviljad.

Kas usud, et kummitused on olemas?
Ei vaeva enda pead nende uskumise või mitteuskumisega.

Millistest meediakanalitest loed/kuulad/vaatad uudiseid?
Väga lai nimistu, mida iga päev läbi loen. Põhiliselt kõik Eesti meediakanalid pluss mõned nopped välismaistest.

Millist sotsiaalmeediat kõige tihedamini kasutad?
Facebook.
Nimeta kuulus inimene, kellega tahaksid koos õhtust süüa.
Roger Federer, viisakas ja meeldiv inimene.

Kuidas sulle meeldib kõige rohkem oma sünnipäeva tähistada?
Lähedastega.

Kui on reede õhtu, kas sa pigem lähed sõpradega välja või jääd koju?
Paar aastat tagasi oleks veel kindlasti eelistanud sõpradega väljaminekut, aga vanuse suurenemisega eelistan järjest rohkem veeta õhtud ja nädalavahetused kodus.