-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSKohila hoovide päev üllatas kohvikute rohkusega

Kohila hoovide päev üllatas kohvikute rohkusega

Haldi Ellam / foto: Haldi Ellam

20. augustil leidis Kohilas aset hoovide päev, kus seekord oli külastajatele avatud 16 kodust kohvikut.

Selle asemel, et telerist või oma silmaga Eesti taasiseseisvumisega seotud üritusi vaadata, käisid paljud Kohilaga seotud inimesed sõpradel-tuttavatel külas, kodustes kohvikutes maitsvaid roogi nautimas. Paljud pered aga veetsid oma aega köögis pliidi või nõudepesumasina taga või jooksid köögi ja laudade vahet, et kliente teenindada. Melu ja sagimine kestsid hommikust hiliste tundideni. Ettevõtmist soosis ka ilus ilm.
Lisaks söögipoolisele oli paljudes hoovides mõeldud ka muu meelelahutuse peale: Kohila õigeusukiriku Tornigaleriis ja Männiku tänaval Ehalill Halliste kohvikus olid üles pandud näitused; Saarikul ning Näpseli Lipi-Lapi kohvikus müüdi käsitööd ja Kohila mõisakoolis, kus oli kokkamas tippkokk Jarmo Kivi, mängiti elavat muusikat, sai ponidega ratsutada ning kalessiga alevis ringi sõita. Jäämari jäätiseautost sai osta taimseid jäätiseid ja muid hõrgutisi. Aia-äärses lastekohvikus ja Burkssepa kohvikus olid kokkadena tegevad lapsed. Üks kohvik tegutses ka Tallimäel, kus sai kohvi nautida SUP aerulaua peal jõel. Kapa koori hoovikohvikus serveeriti nii bassi prohmakaid kui ka esinemisärevust. Kokku tegutses 16 kohvikut, millest paljud sel aastal esmakordselt.
Hoovide päeva koordineerinud Kohila vallavalitsuse kultuurinõunik Sigrid Põld ütles, et kohvikupidajad olid palju vaeva näinud. „Inimesed olid tohutult vaeva näinud! Igaüks proovis millegagi silma paista,“ rääkis ta. „Ja kui ma räägin neist kohvikutest, mida ma ise külastasin, siis no näiteks ühes oli super lahe stiil! Alates plakatitest kuni burgeripakendini olid kõik asjad viimase peal. Teises oli imemaitsev toit – menüü polnud pikk, aga see, mida pakuti, oli tipptasemel, sest kaasatud oligi tippkokast sõber. Kolmandas kohvikus üllatas mind küpsetiste lai valik, mis olid ülimalt erilised, nt basiiliku/kuivatatud tomati pirukas jne. Tornigalerii üllatas nii oma näituse, üleüldse ruumi ja sellega, et pidi kõrgele torni ronima, rääkimata toiduvalikust.“
Kohvitajate päralt oli suur valik kohvikuid ja hõrgutisi, mida süüa, aga kohvikupidajatel endil ei olnud söömiseks mahti.
„Mulle jäi kõrva kuuldus, et kõik kohvikutepidajad on hädas – ise teed ja oled, aga kuhugi mujale ei jõua. Mõtlesingi, et käin päeval teiste juures ja teen õhtul sellise “öökohviku”, kuhu saavad tulla ka need, kes ise päeval kohvikut pidasid. See mõte oli absoluutselt õige, sest meie kohvikusse jõudis ikka kõvasti üle 100 inimese, nende seas kaheksa kohvikupidajat!“ rääkis Põld, kes oli üks Hageri Saariku Suveöö kohviku perenaistest.
Esmakordselt sai hoovide tuvastamiseks kasutada ka navicup’i rakendust.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare