2.2 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
RSKuhu kadusid Omniva kirjakastid?

Kuhu kadusid Omniva kirjakastid?

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Eelmise nädala alguses oli kirjasaatjate üllatus suur, kui harjumuspärases kohas paiknevad Omniva kirjakastid olid ootamatult kadunud.

Infot nende kadumise põhjuste kohta oli napilt. Rapla postkontorist sai nii palju teada, et Kuusiku tee ääres ja bussijaamas peaks kirjakastid veel alles olemas. Postkontori seinalt oli kirjakast aga kadunud ja oma kirjad tuli üle leti teenindajale ulatada.

Raplamaa pilootprojekt

Omniva meediasuhete juht Mattias Kaiv vastas arupäri­mistele, et Rapla maakonnas on lükatud käima pilootprojekt kirjakastide ümberpaigutamiseks.
Nimelt viis tänavu jaanuaris MediaCom Trendmark läbi postiteenuste uuringu, kus küsis inimeste arvamust ka kirjakastide asukohtade osas. Kaivi sõnul selgus uuringust, et 82% inimestest soovib kirjakaste näha tõmbekeskustes: küla/asula keskuses ja/või toidupoe juures. „Põhjendusena toodi välja turvalisust ning mugavust, soovi postitada kiri muude käikude kõrval. Uuring kinnitas Omniva enda teenusekasutuse statistikat, kus enam kasutatakse tõmbekeskustes asuvaid kirjakaste ning kõrvalisemates kohtades asuvad kirjakastid seisavad valdavalt tühjana, isegi kui nad kauguse poolest võivad olla inimeste elukohale lähemal,“ ütles ta.
Uuring viidi läbi, kasutades veebiküsitlust ning telefoni­intervjuusid. Selles osales 500 üle 20-aastast inimest. Pooled küsitletutest olid suurlinnast, ülejäänud pool valimist oli kas väikelinnast, alevikust või maapiirkonnast.
Raplamaa valiti esimeseks katsetuspiirkonnaks, kuna esindab Kaivi sõnul oma kirjakastide võrgustikuga kõige paremini nii-öelda Eesti kesk­mist olukorda. Samuti on soodustavaks asjaoluks tema sõnul aktiivne kogukonna ja kohalike omavalitsuste tagasiside.
Seega on Omniva alustanud oma sõnul kirjakastide võrgustiku korrastamist. Vähe­käidavates kohtades asunud kirjakastid kas eemaldatakse või paigutatakse ümber mugavamatesse asukohtadesse. Kaiv selgitas, et kirjakast nõuab olenemata oma kasutustihedusest postitöötajalt selle pidevat tühjendamiskontrolli. „Näiteks on Raplamaal 34 kirjakasti, kuhu ei postitatud kuu aja jooksul mitte ühtegi kirja, kuid kirjakandja peab käima nende juures pidevalt vaatamas, kas sinna on midagi postitatud,“ ütles ta.
Võrgustiku korrastamine toimub maakondade kaupa. Raplamaal alustati töödega juba maikuus ja need kes­tavad siiani. Kui tööd on nii kaua kestnud, siis tekib paratamatult küsimus, miks kirjakastide mahavõtmisele nii vähe infot eelnes. Kaiv tunnistas, et kuna tegu on teatavas mõttes pilootprojektiga, siis saab ka inimeste teavitamise osas sellest õppust võtta. Kirjakastide uute asukohtade väljaselgitamiseks teeb Omniva tema sõnul aga hea meelega koostööd kohalike kogukondade, valdade ja kodanikuühendustega.
„Näiteks Kaiu vallast saime ettepaneku, et kirjakast võiks olla Kaiu poe juures – paigutamegi selle sinna. Samuti taastame kirjakasti Rapla postkontori juures. Võtsime selle algul maha, sest postkontoris ei pea ka järjekorra puhul ootama, et kirja üle anda, ning väljapool postkontori tööaegu postitati kirju kirjakasti harva. Aga kuna Rapla kogemus näitas, et inimesed eelistavad kirjakasti, siis loomulikult paneme selle tagasi ja arvestame ka edaspidi, et postkontorite juurde peab kirjakast jääma,“ ütles Kaiv.
Kuna tööd alles käivad, ei osata praegu täpsemalt öelda, kui palju kirjakaste maakonna peale üldse alles jääb. Nõuded kirjakastide võrgustikule sätestavad, et igas linnas ja vallas peab olema vähemalt kaks kirjakasti. Samuti ei või linnas asuvast või elavast postiteenuse kasutajast kirjakasti keskmine kaugus olla rohkem kui 3 km. Valla puhul on see kaugus 5 km. Veel on sätestatud, et kirjakast peab asuma postiteenuse kasutajale ööpäev läbi ligipääsetavas kohas.

Kaiu halekoomiline kogemus

Kaiu vallavanem Ülle Kiviste ütles, et informatsiooni kirjakasti mahavõtmise kohta vallale eelnevalt ei jagatud. Lugu oli isegi veidi hale­koomiline. Pool üheksa pani sekretär kirja posti ja kirjakast oli veel kenasti olemas. Kella üheteistkümneks oli see aga ootamatult kadunud. „Me isegi ei näinud, kuhu ta kadus,“ ütles Kiviste. Eriti ilmekas on aga asjaolu, et loetud minutite pärast oli kohal esimene kirjasaatja, kellel oma kirja kuhugi enam panna ei olnud.
„Ehmatasime ja hakkasime jälgi ajama,“ ütles Kiviste. Omnivasse saadeti omapoolne ettepanek kirjakast samasse kohta tagasi panna. „Meie nõuame seda postkasti tagasi,“ ütles Kiviste.
Veidi kummaline on sealjuures, et Kaiu oli hiljuti teinud läbi kooskõlastamise protsessi, et kirjakast kaupluse juurde viia. Eelnevalt oli see endise sidekontori seinal vallamaja juures. Kauplus oli aga inimestele mugavam ja käidavam asukoht ning nii viidigi kirjakast sinna. Tegemist oli korraliku ja uue kirjakastiga.
Kiviste rääkis veel, et postikandja poolt tuli Facebooki kaudu teade, millised kirjakastid kadunud on. Oma kirjad soovitati inimestel viia postipunktidesse. Kaius asub see raamatukogus. Tuleb aga arvestada, et raamatukogu ei ole ööpäevaringselt avatud ja tööl käival inimesel võib olla üsna raske sinna lahtioleku­aegadel sattuda.
Kuimetsa postipunkt asub aga sealses kaupluses ning ka sealt tuli juba tagasisidet, et kuna kirjade vastuvõtmise kohustust lepingus ei ole, ei plaani kauplus seda teenust ka pakkuda. Ehk postipunktide kaudu kirjasaatmine on inimeste jaoks ilmselgelt märksa ebamugavam.
„Rohkem kui kummaline,“ kirjeldas Kiviste tekkinud olukorda. Ei ole Kaiu puhul alust ka väidetel, nagu saadetakse kirju liiga vähe. Kiviste tõi välja, et postiauto peatub iga päev vallamaja juures, et sinna kirju tuua. Kirjakast asub üle tee poe juures. Selle kontrollimine ei nõua postitöötajalt märkimisväärset ajakulu või vaeva. Võib-olla saaks neist põhjustest rääkida paikades, kus kirjakastid on tõesti kuskil kaugel, kuhu tuleb spetsiaalselt kohale sõita.
Kiviste on raudselt sedameelt, et võimalus kirja saata peab säilima. Kõiki teenuseid ei saa kokku tõmmata. Tema arvates ei ole aktsepteeritav soovitus Kuimetsa inimestel oma kirjad Kohilas postitada, sest nagunii sõidab enamik Tallinnasse tööle. Kohapealsel inimesel ei ole hetkel ühtegi võimalus oma kiri teele saata.
Omniva on Kaiu valla pöördumisele vastanud ning lubanud kirjakasti kaupluse seinale tagasi panna.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare